Toată lumea știe că fructele și legumele sunt esențiale pentru o viață sănătoasă. Nu numai că vei afla câte trebuie să consumi zilnic, dar vei înțelege și motivele pentru care este important să le incluzi in dietă. Ei bine, iată câte fructe și legume trebuie să mănânci și care sunt beneficiile lor pentru sănătate.
Atunci când te gândești la fructe, cu siguranță ai o voce interioară care îți spune: „Ai grijă că și fructele conțin zahăr!” și astfel te împiedică să consumi cantitatea necesară pentru organism. Nu trebuie să-ți faci griji, căci zahărul natural este sănătos. Însă, dacă te confrunți cumva cu afecțiuni medicale, precum diabetul, ar trebui să consulți un medic care să te îndrume spre consumul potrivit de fructe.
Dacă vorbim de o dietă cu 2.000 de calorii, este recomandat ca un adult să consume 220 de grame de fructe pe zi. Poți mânca 220 de grame de fructe congelate sau proaspete. De asemenea, poți prepara 220 de grame de suc de fructe natural, fără zahăr sau poți mânca și 220 de grame de fructe uscate.
Legumele reprezintă și ele o mare sursă de energie pentru organism. La o dietă de 2.000 de calorii, specialiștii recomandă zilnic 550 de grame de legume. Acestea pot fi consumate crude sau gătite, congelate sau la conservă, ba chiar sub formă de suc fără zahăr adăugat. Nu uita de salate și alte verdețuri!
Pentru o varietate de nutrienți, există 5 subgrupe de legume pe care trebuie să le consumi săptămânal. Printre ele se numără verdețurile, precum spanacul și varza kale. Legumele portocalii și roșii, precum morcovul sau ardeiul gras roșu. Rădăcinoasele, precum cartof și porumb, dar și alte legume precum sparanghelul.
Ca și în cazul consumului de fructe, dacă suferi de boli renale sau ai diabet, va trebui să consulți un medic specialist care îți va spune ce legume trebuie să consumi sau să eviți.
Dacă vorbim despre cum să integrăm legumele și fructele într-o dietă obișnuită, trebuie să ai în vedere câteva mici preparate. De exemplu, la micul dejun poți mânca un bol cu ovăz și afine proaspete.
La prânz îți poți face un sandwich cu mozzarella și felii de roșii, plus o salată cu oțet balsamic. Ca și gustare între mic dejun și prânz poți opta pentru un humus cu sticks-uri din morcov, ardei gras sau castraveți.
Cina ta va fi de-a dreptul savuroasă dacă vei mânca file de somon la cuptor cu varză de Bruxelles. După ce vei lua masa de seară, poți servi o gustare precum o pară cu o linguriță de unt de arahide.