DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Arieșeni, un loc de poveste din Munții Apuseni. Ce obiective turistice poți vizita

Arieșeni, un loc de poveste din Munții Apuseni. Ce obiective turistice poți vizita

De: Valentina Ene 21/11/2022 | 10:55
Arieșeni, un loc de poveste din Munții Apuseni. Ce obiective turistice poți vizita
Stațiunea Arieșeni. Foto: Facebook

Stațiunea Arieșeni a atras atenția tuturor, în ultima perioadă, datorită frumuseții sale de-a dreptul răpitoare. Acesta este unul dintre locurile pe care turiștii le preferă indiferent de anotimp, deoarece le permite să se deconecteze de jungla urbană, și nu numai, dar, și să se bucure de frumusețile naturii.

Munții Apuseni au o magie aparte, tocmai de aceea au devenit un loc de poveste pe care toată lumea dorește să îl viziteze. Obiectivele turistice din zona Arieșeni au reușit să impresioneze pe oricine a trecut pe acolo, chiar și fugitiv.

VEZI ȘI: STAȚIUNEA „ASCUNSĂ” A ROMÂNIEI ÎN CARE TE POȚI FERI DE CANICULĂ! NU FOARTE MULȚI TURIȘTI ȘTIU DE EA

Unde se află stațiunea Arieșeni

Arieșeni este o stațiune ce a primit o atestare documentară clară în anul 1909, moment în care purta denumirea de „Lăpuș”. Zona nu era chiar atât de populată, în acea perioadă, tocmai de aceea viața localnicilor era destul de simplă. Comuna cu același nume se află în Munții Apuseni, la o altitudine de 800-1.000 de metri. Zona a devenit cunoscută drept Țara Moților, strângând în acest moment în jur de 1.800 de locuitori.

Stațiunea Arieșeni se află localizată pe DN75 Lunca-Câmpeni, fiind foarte ușor de accesat de cei care vin din orașe precum Oradea, Sibiu, Cluj și Timișoara.

Iată rutele cele mai accesibile pentru care optează turiștii, mai ales pe timpul iernii. Fiecare dintre traseele de acces la obiectivele turistice din zona stațiunii Arieșeni este însoțită de distanța până la obiectiv:

Oradea – Arieșeni DN 76 (E 79)- DN 75 (traseu de 121 km)

Sibiu- Alba Iulia – Turda – Câmpeni – Albac – Gârda – Arieșeni-(DN1) E68-E81-DN75 (traseu de 228 km)

Cluj-Napoca – Albac- Arieșeni-(DN1) E60-DN75 (traseu de 158 km)

Timișoara – Arieșeni: DN69-DN7/E68-DN79A-DN76-DN75 (traseu de 263 km)

Sporturile de iarnă au făcut din această stațiune un loc demn de a fi vizitat atât de români, cât și de turiști străini. Doritorii se pot bucura de un sezon lung de schi, ce durează din decembrie, până în martie/aprilie, în funcție de vreme. Pârtia Valtrop este ideală pentru cei care doresc să se antreneze pentru competiții importante, distanța de la centrul stațiunii până la pârtie, fiind una redusă. Turiștii trebuie să știe că accesul pe pârtie este interzis celor care doresc să se dea cu săniile.

CITEȘTE ȘI: STAȚIUNEA FAIMOASĂ DIN ROMÂNIA ÎN CARE TURIȘTII PRIMESC 2 MESAJE RO-ALERT PE MINUT: „EU NU AM VĂZUT AȘA CEVA NICIODATĂ, NICĂIERI”

Pârtia de schi Arieșeni. Foto: Facebook

Obiective turistice din zona Arieșeni:

Biserica de lemn „Înălțarea Domnului” Arieșeni

Acest monument istoric a fost construit în 1791 de către localnici, urmând ca în anul 1829 să fie redecorată și pictată de unul dintre cei mai buni pictori, Mihai din Abrud. În 2010, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România a inclus biserica de lemn din Arieșeni în lista monumentelor istorice. Obiectivul turistic se află în comuna Arieșeni și poate fi vizitat oricând, fără să fie nevoie de o taxă de intrare.

Peștera Scărișoara/Ghețarul de la Scărișoara

În interiorul acestei peșteri se află cel mai mare ghețar subteran din România, tocmai de aceea, din ce în ce mai multe persoane ajung să își dorească în fiecare an să descopere frumusețea creată de natură. Prima menționare a Ghețarului de la Scărișoara a fost făcută de A. Szirtfi în 1847.

Ceea ce este de-a dreptul interesant pentru mulți dintre turiști este modul în care gheața ajunge să se topească destul de mult pe timpul veri, urmând ca iarna să revină la forma sa inițială. Turiștii pot vizita Peștera Scărișoara de luni până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Adresa obiectivului turistic este comuna Garda de Sus sat Ghețar, Gârda de Sus.

Peștera Urșilor

A fost descoperită în 1975, în urma unei detonări a unei cariere de marmură. Cei care au stabilit numele său s-au inspirat de la fosilele de urși (Ursus spelaeus) pe care le-au găsit în interiorul peșterii în momentul în care au inspectat-o. Încă de pe data de 14 iulie 1980, peștera găzduiește anual peste 200.000 de turiști. Deși are o lungime de 1.500 de metri, turiștii pot parcurge un trase bine stabilit de numai 488 de metri.

Obiectivul turistic poate fi vizitat de marți până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00, indiferent de anotimp și este localizat în județul Bihor, comuna Pietroasa, localitatea Chișcău. Turiștii trebuie să achite 35 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani dacă vor să viziteze Peștera Urșilor.

Ghețarul Vârtop

Acest obiectiv turistic este cunoscut sub numele de Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa de Piatră, atrăgând anual o mulțime de curioși. În interior s-au găsit fragmentele omului Neanderthal din România, ceea ce i-a ajutat pe cercetători să facă o mulțime de legături. Prima datare a Ghețarului Vârtop a fost făcută în 1955, însă abia în 2010 le-a fost permis oamenilor să descopere interiorul său. Fiind o zonă destul de mare de risc, turiștii semnează întotdeauna o declarație pe propria răspundere în cazul în care ar putea suferi un accident neplăcut.

Ghețarul Vârtrop poate fi vizitat în orice zi din săptămână în sezonul 15 iunie – 1 septembrie, de la ora 10, la ora 18, iar prețul unui bilet de acces în peșteră este de 15 lei. Pentru a ajunge la acest obiectiv turistic, va trebui să mergeți până în comuna Gârda de Sus, din județul Alba.

Parcul Natural Apuseni

Parcul Natural Apuseni se întinde pe ariile a trei județe (Alba, Cluj și Bihor), aflându-se în vestul țării, în partea central-estică a Munților Apuseni, înconjurat de Masivul Vlădeasa la nord, Munții Pădurea Craiului la nord-vest, Munții Bihorului la sud, Munții Gilău la est și Munții Codru-Moma la sud-vest. Printre plantele care pot fi găsite în interiorul parcului se găsesc papucul doamnei, talpa ursului, piciorul cocoșului, crucea voinicului și roua cerului. Printre cele mai rare animale se numără șopârla de zid, șarpele de alun, vipera berus, mierla de apă și acvila de munte.

Programul de vizită al parcului este unul accesibil, turiștii având ocazia să vadă frumusețile naturii de luni până vineri, în intervalul 8:00-16:30. Adresa oficială a Parcului Natural Apuseni este localitatea Sudrigiu, nr. 136, comuna Rieni, județul Bihor.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina citeste mai mult
Parteneri
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Călin Georgescu, un produs TikTok, provoacă o undă de șoc în primul tur de scrutin. Ce se știe despre independentul de pe locul 3
Călin Georgescu, un produs TikTok, provoacă o undă de șoc în primul tur de scrutin....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Rezultate parțiale. Răsturnare de situație. Scade diferența dintre Călin Georgescu și Marcel Ciolacu
Rezultate parțiale. Răsturnare de situație. Scade diferența dintre Călin Georgescu și Marcel Ciolacu
Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te îmbraci în straturi, ca o varză”
Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te...
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe locul al doilea  Citește mai mult
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate oficiale parțiale din turul I sunt uluitoare
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate oficiale parțiale din turul I sunt uluitoare
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților, de fiecare zi.”
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
"Păcat că la aceste alegeri nu se acordă puncte și pentru ținute". Iulia Albu a...
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole...
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – rezultate finale în 66% din secţii de votare. Şocant: Georgescu îl depăşeşte pe Ciolacu!? Date oficiale BEC.
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – rezultate finale în 66% din secţii de votare. Şocant:...
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: tentative de fraudare a votului şi filmări în cabinele de vot
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: tentative de fraudare a votului şi filmări în cabinele de...
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din maternitate?
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă:
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au votat românii din străinătate
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au votat românii din străinătate
Ce salariu incredibil are Călin Georgescu, candidatul votat de aproape 2 milioane de români!
Ce salariu incredibil are Călin Georgescu, candidatul votat de aproape 2 milioane de români!
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
×