Numărul de urgență 112 poate fi apelat din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă, atunci când un cetățean se află în pericol sau există o urgență. Însă, există persoane care abuzează de acest număr unic, fără să aibă urgențe, motiv pentru care sunt sancționate și avertizate. De exemplu, un bărbat din județul Neamț a apelat la 112 de 364 de ori. Iată mai jos detaliile.
Numărul unic de urgență 112 există tocmai pentru ca persoanele aflate în pericol sau care au o urgență să primească imediat un ajutor. Însă, nu toate persoanele care apelează la numărul respectiv se află într-un pericol. De exemplu, un bărbat din județul Neamț a reușit să îi „terorizeze” pe operatorii 112, după ce a sunat, în primele nouă luni ale anului 2022, de 364 de ori. Dar fără să aibă o urgență reală.
Vezi și NU E O GLUMĂ! CÂȚI LEI ARE SALARIU O CENTRALISTĂ DE LA NUMĂRUL DE URGENȚĂ 112
Printre „urgențele” bărbatului de 53 de ani din Săvinești, județul Neamț, se numără și faptul că poștașul a întârziat să îi aducă pensia sau că primăria ar fi modificat locul unui cuib de barză. În altă zi, bărbatul din Neamț a sunat la 112 pentru a se plânge că ar fi primit completat greșit un bilet de trimitere de la un medic. În acest sens, s-a decis ca acesta să fie sancționat potrivit legii, pentru utilizarea abuzivă a Serviciului de urgență 112. Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe bărbat să apeleze, în continuare, numărul. Acesta apelează cel puțin o dată pe zi la număr.
”Zilnic se primesc, în medie, 46 de apeluri. În primele nouă luni, au fost primite aproape o mie de apeluri care nu erau urgente şi aproape 500 de apeluri abuzive, în urma cărora au fost date 432 de sancţiuni. Un bărbat de 53 de ani, din Săvineşti, a sunat la 112 de 364 de ori, toate apelurile sale neavând legătură cu activitatea serviciului”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al Poliţiei Neamţ, arată Adevarul.
Persoanele care apelează abuziv și alertează fals pot primi amenzi între 2000 și 4000 de lei sau pot presta 200 sau 400 de ore de muncă în folosul comunității.
Sursă foto: Pixabay