Reputatul academician, neurolog și om de știință Constantin Bălăceanu-Stolnici a făcut, în cadrul podcastului „ALTCEVA cu Adrian Artene”, portretul lui Vladimir Putin și a adus în discuție asemănările cu dictatori care au distrus societatea, prin ororile războaielor. Ultimul mare boier român face referire la sacrificiile pe care omenirea le-a făcut de-a lungul timpului în timpul barbarilor. Pentru a vedea discuția integrală dintre Bălăceanu-Stolnici și jurnalistul Adrian Artene, urmăriți canalul ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.
Ajuns la venerabilă vârstă de 99 de ani, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a lăsat în urma sa numeroase valori și fundamente pentru societate, care i-au adus o mulțime de distincții și funcții de onoare.
După o viață de muncă și devotament pentru domeniul medicinei, Constantin Bălăceanu-Stolnici a devenit, în sine, un simbol. Invitat la podcastul ”ALTCEVA cu Adrian Artene” reputatul academician a vorbit, printre altele, despre tirania lui Vladimir Putin și a comparat faptele din prezent cu cele ale dictatorilor care au distrus imperii și au vărsat sângele popoarelor pentru setea de putere.
Constantin Bălăceanu-Stolnici nu se ferește de cuvinte, când vine vorba de Vladimir Putin.
„Putin este unul dintre cei care nu se consultă, deci, prin definiție e un dictator, nu e o excepție. Este un fenomen care speram să nu se mai întâmple în secolul 21. Câți dictatori sunt, mai ales în țările acestea mai mici, africane, și care confundă țara pe care trebuie să o conducă cu o moșie pe care trebuie să o exploatăm pe principii sclavagiste?”, se întreabă retoric academicianul.
Întrebat dacă e de părere că profilul lui Putin poate fi asemănat cu cel al lui Ivan cel Groaznic, Constantin Bălăceanu-Stolnici a răspuns:
”Putin e o prezență a unui dictator anacronic în epoca noastră și care a luat și o decizie mizerabilă, dar asta e o altă poveste. Noi nu avem foarte multe date despre ce s-a întâmplat în timpul lui Ivan cel Groaznic, dar toți dictatorii fac același lucru, fac ce vor și mai au ceva: calcă în picioare drepturile omului.
Li se pare că este nevoie de un anumit sacrificiu uman, îl fac, fie pentru războaie, fie pentru persecuțiile în masă, cum au fost persecuțiile făcute în primele 3 secole ale creștinismului”.
Vladimir Putin folosește o strategie care a fost adoptată de majoritatea dictatorilor duri și fără scrupule, prin care puterea este consolidată, aceasta este opinia pe care a împărtășit-o academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici în cadrul podcastului.
„Ceea ce se întâmplă acum în războiul din Ucraina este expresia încercării unui om non-democratic care vrea să-și impună, cu forța, părerea lui împotriva voinței populațiilor.
Ca să învingă populațiile introduce și folosește ororile războiului, deci este un model clasic de dictatură și aceste operații sunt atât de distrugătoare, încât se situează în clasa dictatorilor de război care fac crime contra umanității”, a încheiat academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici.