Fasolea boabe este unul dintre cele mai populare alimente în rândul românilor. Cu toate acestea, ceea ce dă bătăi de cap gospodinelor este faptul că fierbe foarte greu. Unii spun că se pune fasolea la înmuiat 8 sau 24 de ore, alții că o pun la fiert în apă rece, unii o pun la fiert în apă deja clocotită şi lista poate continua. Iată cum să fierbi fasolea de 2 ori mai repede. Un ingredient „secret” trebuie adăugat în apă.
Timpul de fierbere pentru fasolea boabe variază destul de mult – de la 45 minute până la 2-3-4 ore, în funcţie de soiul ales, de mărimea boabelor, dar şi de cantitatea pe care doriţi să o gătiţi.
La fel ca în cazul orezului, și fasolea trebuie aleasă, oricât de bine vi se pare că ar arăta. Unele boabe pot fi stricate.
CITEŞTE ŞI: CEA MAI BUNĂ REȚETĂ DE ZACUSCĂ. ESTE MAI VECHE DE 100 DE ANI, DAR PUȚINE GOSPODINE O ȘTIU
Înainte de a o pune la înmuiat, fasolea trebuie spălată în mai multe ape reci.
Este indicat ca fasolea să fie lăsată la înmuiat câteva ore bune în apă călduță, de preferat de seara până a doua zi. În acest fel, boabele se hidratează și garantează fierberea mai ușoară. În cazul în care nu aveţi timp, dar vă doriţi să mâncaţi fasole, puneți boabele în apa deja dată într-un clocot și lăsați-o la înmuiat o oră.
Foarte important: Nu o puneți la fiert în apa în care a stat la înmuiat.
Când puneți la fiert fasolea, puteți adăuga în apă, câte un vârf de linguriță de bicarbonat – 1/4 linguriță la 500 g boabe, iar fasolea chiar se vor fierbe mai repede. Și nu puneți sare în apa în care fierbeți fasolea!
Din clipa în care apa fierbe, dați focul la mic și puneți capacul. În acest fel, boabele vor fierbe liniștit și nu se vor sfărâma.
Dacă în timpul fierberii apa scade prea mult, completați întotdeauna cu apă fierbinte, nu rece.