Plajele din România au devenit adevărate focare de toxiinfecții alimentare, avertizează medicii specialiști. Problemele sunt cauzate de câteva dintre produsele vândute printre șezlonguri și cearșafuri de către persoane neavizate. Iată ce ar trebui să eviți vara aceasta dacă îți dorești să ai parte de un sejur liniștit, fără să ajungi de urgență la spital.
Uneori, din dorința de a petrece cât mai mult timp pe plajă, turiștii evită să mai achiziționeze produse proaspete de la vânzători avizați, așa că optează pentru cele care se pot găsi în imediata apropiere. Din această cauză, de cele mai multe ori, oamenii pot avea de suferit, copiii mici fiind cei care ajung cel mai des la Urgențe din cauza durerilor abdominale și a vărsăturilor.
Printre alimentele pe care turiștii români tind să le consume în fiecare vară pe plajă, se numără și porumbul fiert ori copt și gogoșile cu ciocolată. Medicii specialiști susțin că acest tip de produse petrec mult prea mult timp în soare, tocmai de aceea pot cauza probleme serioase, precum toxiinfecțiile alimentare, hepatită sau gastroenterocolite acute. Deși s-a tras un semnal de alarmă în fiecare an, turiștii continuă să achiziționeze produse de acest tip de la cei care cutreieră plajele în fiecare zi.
„Riscul epidemiologic de a face toxiinfecții alimentare, gastroenterocolite acute, bolile sezonului este crescut. Există riscul de a contracta diverse viroze gastrointestinale, dar nu numai, și o hepatită acută cu transmitere fecală-orală, cum este hepatita A și E”, a declarat Cora Maxim Mitroi, medic infecționist.
În fiecare an s-a încercat eliminarea acestor practici a comercianților neavizați, susțin cei care administrează plajele locale din Constanța, însă, din păcate, turiștii îi încurajează în permanență să revină. Polițiștii chemați adesea, îi gonesc pe vânzătorii ambulanți, însă aceștia se întorc după numai câteva ore de la plecarea organelor de poliție.