Vești bune pentru români. Deși există o mulțime de cetățeni care au ales să își continue activitatea pe teritoriu străin, nu toți își cunosc pe deplin drepturile. Cei care au lucrat o bună perioadă peste hotare, pot beneficia de o pensie comunitară. Ce presupune acest lucru? Ei bine, conform regulamentului european, cetățenii statelor membre au dreptul la venitul lunar, numai dacă răspund pozitiv cerințelor necesare.
Românii stabiliți în statele UE care și-au plătit la timp impozitele, se apropie mai ușor de pensia comunitară. Alte aspecte obligatorii sunt limita de vârstă și, de asemenea, anii petrecuți în domeniul muncii. Indiferent de domiciliu, cetățenii români pot solicita prin diverse modalități pensia comunitară. Pașii sunt simpli și pot fi rezolvați rapid.
Tot ce trebuie să faci e să deschizi un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu, iar ulterior să comunici detaliile bancare, casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declarației de transfer). Cu ajutorul sistemului „totalizării”, românii care au lucrat în mai multe state ale Uniunii Europene, își pot cumula drepturile într-o singură pensie numită pensie comunitară.
În urma revizuirii dosarului depus la Casa Județeană de Pensii, venitul lunar va fi transferat în funcție de statul în care cetățenii au decis să se stabilească. Astfel pensia poate fi alocată atât în lei, cât și în euro.
„O persoană care a lucrat în România și în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplinește condițiile necesare, în funcție de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia!”, a declarat consilierul juridic Gabriela Pintea.
CINE DEŢINE INFORMAŢII DESPRE ACEST SUBIECT ESTE RUGAT SĂ NE SCRIE LA [email protected], SĂ NE SUNE LA 0741 CANCAN (226.226) SAU SĂ NE SCRIE DIRECT PE WHATSAPP.