Spania va începe să vaccineze contacții apropiați ai persoanelor confirmate cu variola maimuței, după ce peste 242 de oameni au fost testați pozitiv pentru acest virus începând cu 19 mai, au anunțat autoritățile iberice.
Din cauza stocului redus de vaccinuri, doar cei care au fost în contact apropiat sau care prezintă un risc mare de îmbolnăvire gravă pot fi vaccinați, a precizat ministerul spaniol al Sănătății, într-o declarație citată de Reuters.
Aproximativ 200 de doze de vaccin Imvanex de la Bavarian Nordic au ajuns luni în Spania, iar guvernul așteaptă să cumpere mai multe în cadrul unui program de achiziție de vaccinuri al UE.
Peste 1.200 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în aproximativ 30 de țări în care boala nu este endemică, cele mai multe dintre ele în Europa.
Primele simptome sunt febră, ganglioni limfatici umflaţi şi o erupţie cutanată asemănătoare varicelei.
Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.
În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.
Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.
Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii. Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.
VEZI ȘI: AI ȘI TU ACEST SEMN? CE REPREZINTĂ, DE FAPT, CICATRICEA DE PE PARTEA SUPERIOARĂ A BRAȚULUI
Variola maimuței este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.
În 1977, variola a fost declarată complet eradicată. Dr. Colin Brown din cadrul UKSHA a declarat că este „important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”.
Prima apariție consemnată a acestui virus în Marea Britanie a fost în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate de autoritățile sanitare.
”Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, însă acest scenariu poate fi evitat”, a subliniat într-o conferinţă de presă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. El încurajează ţările să crească măsurile de supraveghere sanitară în vederea ”identificării tuturor cazurilor şi contactelor, cu scopul controlării acestei intensificări şi prevenirii contagiunii”.
”Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent OMS în 29 de ţări în care boala nu este endemică”, anunţă directorul general.
Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în aceste ţări – spre deosebire de ţările endemice, între care Nigeria şi Republica Democratică Congo (RDC). ”OMS este deosebit de îngrijorată de riscurile pe care le reprezintă acest virus în grupuri vulnerabile, mai ales copii şi femei însărcinate”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Sursă foto: Pixabay