Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Bulgaria, în topul destinațiilor pentru 2022. Peste un milion de români au ales să-și petreacă vacanța în țara vecină

Bulgaria, în topul destinațiilor pentru 2022. Peste un milion de români au ales să-și petreacă vacanța în țara vecină

De: Luciana Polite 10/06/2022 | 09:00
Bulgaria, în topul destinațiilor pentru 2022. Peste un milion de români au ales să-și petreacă vacanța în țara vecină
Bulgaria

Institutul Național de Statistică a dezvăluit că 1,2 milioane de turiști români au venit anul trecut în Bulgaria, cererea fiind în creștere cu 52,7% față de anul trecut. Agențiile de turism se așteaptă ca și vara aceasta să fie un număr enorm de persoane din România care aleg destinația. 

Românii sunt pe locul doi ca număr de turiști ce aleg Bulgaria, locul întâi fiind ocupat de turci. În perioada mai-august 2019, 302.131 de persoane din România au ales destinația fără ezitare, ca în 2021, 270.000 să vină în luna august. 

Printre motivele pentru care românii își fac vacanțele în Bulgaria se numără nu doar vecinătatea, ci și hotelurile cu opțiunea de all inclusive, raportul dintre calitate și preț, dar și litoralul. În timp ce pe perioada verii, stațiunile preferate ale turiștilor români sunt Nisipurile de Aur, Varna și Nesebar, în timpul iernii sunt la mare căutare stațiunile de iarnă, cum ar fi Bansko. (CITEȘTE ȘI: Faza verii, joi, după prânz! Întâlnire de gradul 0 între Laurențiu Reghecampf și (încă) soția lui. Toate detaliile aici)

Cele mai căutate destinații de vacanță din Bulgaria

VARNA

O excursie în Varna este pe lista tuturor turiștilor pentru că au o multitudine de obiective pe care le pot admira, printre care se află și Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care este principalul obiectiv turistic din zonă. Este cea mai mare catedrală ortodoxă de pe litoralul din Bulgaria. Dupa catedrala din Sofia, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Varna este a doua ca  dimensiune din țară. Turiștii pot opta și pentru un tur la Muzeul Arheologic Varna care are ca principală atracție cea mai veche comoară de aur din întreaga lume, care a fost descoperită în anul 1972. Termele Romane sau Băile Romane reprezintă o altă atracție importantă, pentru că aici turiștii pot admira ruinele vechilor băi publice care aparțineau de orașul Odessos.

Pentru familii, Grădina Mării sau Parcul Primorski cum mai este cunoscută este ideală pentru plimbări și este, totodată, una dintre cele mai importante atracții turistice din Varna. De neratat este și Portul Varna, care se află la aproximativ un kilometru de centrul orașului. Acest port este cel mai mare complex maritim din Bulgaria.

Din România se poate ajunge foarte ușor cu mașina. Dacă plecarea se face din București, distanța este de doar 268 de kilometri.

SUNNY BEACH

Sunny Beach este o cea mai mare stațiune turistică de pe litoralul Mării Negre. Este celebră și datorită învecinării cu istoricul Nesebăr. Datorită poziționării sale față de orașele Burgas și Varna, zona este accesibilă și pentru turiștii care călătoresc cu avionul, aeroporturile cele mai apropiate fiind în cele două orașe, aflate la 30, respectiv 90 km distanță. Aici se poate ajunge ușor și cu mașina.

Plajele sunt acoperite cu un nisip auriu și fin, pe o distanță de 8 km lungime. De-a lungul acesteia s-au format dune de nisip unde se regăsesc 16 specii de plante rare. Pasionații de aventură au la dispoziție echipamente de sporturi nautice, printre care: windsurfing, para-sailing și schi nautic și sporturi terestre precum, teren de tenis, tenis de masă, volei de plajă, bowling, mini-golf și închirieri de biciclete.

NESEBAR

Nesebar este un oraș si stațiune turistică în regiunea Burgas din Bulgaria, fiind o cetate-muzeu foarte bogată într-o istorie care se întinde peste trei milenii. Nesebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, construit pe vechile ruine ale așezării trace Mesambria. Nesebarul, considerat perla litoralului sudic bulgăresc, atrage în fiecare an turiştii cu atuurile sale unice. Plajele sunt lungi și late, cu un nisip fin iar apa mării este foarte curată. Peninsula este legată de partea continentală printr-un istm îngust, lung de 400 m.

Tot aici se mai poate vizita și Muzeul Arheologic Vechiul Nesebar, Muzeul Etnografic, Biserica Sfânta Sofia, Băile Bizantine, sau Izvoarele termale bizantine. Se spune că, în anul 680, împăratul bizantin Constantin al IV-lea şi-a vindecat picioarele în aceste ape tămăduitoare. Băile au fost distruse în anul 812 în timpul invaziei hanului Krum.

În Nesebar se poate ajunge cu mașina, distanța de la București fiind de 365 de kilometri.

NISIPURILE DE AUR

Nisipurile de Aur este una dintre cele mai mari staţiuni la Marea Neagră din Bulgaria, dar și una dintre cele mai căutate de turiștii români, fiind renumită pentru plaja sa și pentru combinația unică de mare, munte și ape minerale. Turiștii sunt atraşi de clima placută, peisajul pitoresc şi de preţurile rezonabile. Plajele acoperite cu un nisip fin şi auriu sunt considerate printre cele mai bune din Europa.

Plaja are o lungime de 4 kilometri și o lățime maximă de aproximativ 100 metri. Apa mării este de obicei curată şi liniştită, iar în mare există ușoare pante de nisip. Apele minerale termale care izvorăsc în zona stațiunii sunt captate și folosite în hoteluri pentru tratamentele balneare. Tot aici se mai pot vizita și Parcul Naţional Nisipurile de Aur și Mânăstirea ortodoxă Peştera Aladzha.

BALCIC

Balcic este un alt oraș care se află la țărmul Mării Negre, în  regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud, din nord-estul Bulgariei, situat la o distanță de 42 km de Varna. În prezent, este una dintre atracțiile turistice ale Bulgariei, la Marea Neagră. Nu de alta, dar în perioada 1913-1940 a aparținut de România, împreună cu restul Dobrogei de Sud, în urma celui de-al Doilea Război Balcanic.  În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria. Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb. Întreaga zonă a fost numită Coasta de Argint din aceleași motive Faleza din stațiune este una pietonală, cu foarte multe terase aliniate, cu vedere la mare. Plajele din Balcic sunt înguste, nu sunt porțiuni generoase cu nisip.

Plaja este puțin mai mare doar în extremitatea nordică și sudică a stațiunii, în rest a fost exploatată faleza cu amenajarea pe pontoane a teraselor. Tocmai acesta este și farmecul stațiunii, pe lângă Grădina Botanică și Castelul Reginei Maria. Aici se află Castelul din Balcic, reședința de vară preferată a Reginei Maria. Castelul este înconjurat de celebra Grădină Botanică, unicat în Europa Centrală și de Est, în special datorită colecției impersionante de cactuși.

În Balcic se ajunge repede din țară, fiind la doar 60 de kilometri de Vama Veche.

SOFIA

Sofia este oraşul cu mai multe faţete din vestul Bulgariei. În afara monumentelor istorice şi a locurilor romantice cu cafenele primitoare, orașul oferă bulevarde animate şi, nu în ultimul rând, străzi cu o arhitectură impresionantă. Sofia a fost, încă din vremurile trecute, un punct nodal pe drumurile comercianţilor europeni, iar această poziţie şi-a păstrat-o şi în prezent.

Sofia se numără printre cele mai vechi oraşe ale Europei, drept pentru care nu este nicio noutate că se mândreşte cu nenumărate monumente istorice. Turiștii pot vizita aici cea mai mare biserică, Alexander Nevsky, care este de fapt, cea mai mare construcţie de acest gen din Balcani. Cea mai veche biserică ortodoxă din oraş este biserica Sf. Sofia, care datează de la jumătatea secolului al VI-lea. Pe lista UNESCO a patrimoniului mondial figurează şi o altă biserică din Sofia, respectiv Biserica Boyansky, care datează din secolul al XIII-lea. Cea mai veche construcţie de pe teritoriul Sofiei este Rotonda Sf. Gheorghe din secolul al IV-lea, care este în prezent ascunsă într-o construcţie modernă.

În capitala Bulgariei se poate ajunge și cu avionul, dar și cu mașina, fiind o distanță de aproximativ 370 km.

VELIKO TÂRNOVO

Veliko Târnovo este cunoscut ca fiind „Orașul Țarilor”. Orașul se află pe malul râului Iantra, iar zona este căutată de turiști pentru panoramele superbe, dar și pentru aerul curat. Veliko Tarnovo este un oraș care are numeroase străduțe pitorești. De departe locurile care pot fi vizitate în acest oraș sunt Cetatea Tsarevets, Peninsula Boruna. La 3 km de oraș se află satul Arbanassi, unul dintre cele mai vechi sate pitorești din Bulgaria, care se află pe un platou de piatră. La nici 30 de minute de mers cu mașina se află și Cascada Kaya Bunar.

Veliko Târnovo se află la aproximativ 180 de kilometri din București, adică trei ore de mers cu mașina.

Însă turiștii români nu caută destinațiile din această țară doar pentru sezonul estival. Românii aleg să își petreacă vacanțele la ski, dar și cele de revelion în stațiunile montane ale Bulgariei, care rămân, în continuare și printre cele mai preferate destinații de iarnă.

BANSKO

Bansko este cea mai populară zonă de schi din Bulgaria, situată la poalele Munților Pirin, la o altitudine de 925 metri deasupra nivelului mării.  De altfel, Bansko este, în ultimii ani, și una dintre destinațiile favorite ale multor amatori de sporturi de iarnă din România, și asta datorită distanței relativ scurte față de sudul țării, a prețurilor bune și, nu în ultimul rând, a condițiilor oferite.

Cele 16 pârtii de schi amenajate în Bansko sunt răsfirate pe trei vârfuri montane, astfel că cea mai înaltă dintre ele pornește de la 2.600 de metri altitudine, chiar de lângă vârful Todorka. Pentru a facilita urcarea, la dispoziția schiorilor există o rețea de teleschiuri performante, la care se adaugă performanta gondolă de mare capacitate, care urcă la mai mult de 600 de metri altitudine. Stațiunea montană dispune și de o școală de schi cu prețuri accesibile atât pentru copii, cât și pentru adulții începători. De asemenea, echipamentul complet se poate închiria din centrul special amenajat. (CITEȘTE ȘI: Vestea cea mare pentru pensionarii din România. Se majorează punctul de pensie în 2022)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Fiica ei e una dintre cele mai sexy artiste, însă nici mama sa nu se lasă mai prejos! Imagini incendiare cu Denise Iacobescu
Fiica ei e una dintre cele mai sexy artiste, însă nici mama sa nu se...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de la decesul artistului: „Nu fac parastas, las pe seama văduvei, a fost coană preoteasă”. Cum își alină dorul și suferința
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de...
FCSB și Europa League: Cum rescrie istoria fotbalului european
FCSB și Europa League: Cum rescrie istoria fotbalului european
Un român și-a ucis soția pe o stradă din Palma de Mallorca. În mașină era și fetița lor de 2 ani. Femeia avea ordin de protecție
Un român și-a ucis soția pe o stradă din Palma de Mallorca. În mașină era...
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina. Au fost activate forțele aeriene
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina....
Lider de sindicat, despre bugetari: „Un etaj întreg vine la muncă după ora 10:00. Am văzut cea mai mare expoziţie de poşete de top”
Lider de sindicat, despre bugetari: „Un etaj întreg vine la muncă după ora 10:00. Am...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit sfârșitul mult prea devreme. Prietenii și apropiații sunt încă în stare de șoc
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a arătat, de fapt, din ce e format prânzul ei. „E foarte greu, dar să știți că reușesc.”
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au fost filmate
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a fotografiat dezbrăcată în zăpadă: „Are un efect sedativ și...”. Explicația care i-a surprins pe toți
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a...
Top 7 stațiuni montane din România. Ce alternative sunt la Valea Prahovei
Top 7 stațiuni montane din România. Ce alternative sunt la Valea Prahovei
Alina Bădic anunță ce persoane sunt ajutate de Pluto și la ce trebuie să fim atenți. E important să știm asta
Alina Bădic anunță ce persoane sunt ajutate de Pluto și la ce trebuie să fim...
Decizie pentru românii care-și schimbă buletinul. Reguli noi la bancă din ianuarie 2025
Decizie pentru românii care-și schimbă buletinul. Reguli noi la bancă din ianuarie 2025
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Elena Udrea a CEDAT. Anunțul teribil venit de urgență din închisoare acum câteva minute
Elena Udrea a CEDAT. Anunțul teribil venit de urgență din închisoare acum câteva minute
Adevărul neștiut despre moartea Ilenei Sărăroiu. Zvonul sinsitru care s-a răspândid în perioada comunistă
Adevărul neștiut despre moartea Ilenei Sărăroiu. Zvonul sinsitru care s-a răspândid în perioada comunistă
Cât costă ornamentele pentru bradul de Crăciun. Cât plătești pentru un brad artificial sau o instalație LED, în decembrie 2024
Cât costă ornamentele pentru bradul de Crăciun. Cât plătești pentru un brad artificial sau o...
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el:
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește...
Creatura care a fost văzută în părțile României. Trăiește numai în Siberia. „Este o specie extrem de rară”
Creatura care a fost văzută în părțile României. Trăiește numai în Siberia. „Este o specie...
Revolut, lovitură totală pentru Banca Transilvania, ING, BRD, BCR, CEC Bank și Raiffeisen. Ar putea prelua milioane de clienți din România
Revolut, lovitură totală pentru Banca Transilvania, ING, BRD, BCR, CEC Bank și Raiffeisen. Ar putea...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×