Consumul de medicamente ar putea avea și alte efecte asupra organismului. Iată care sunt pastilele care ne lasă fără vitamine în corp. Cu siguranţă le-ai luat şi tu măcar o dată în viaţă.
Potrivit statisticilor, românii achiziționează medicamente pentru stomac în valoare de aproximativ cinci miliarde de lei, anual, arată csid.ro. Iar, din categoria acestor medicamente fac parte și laxativele, care se regăsesc pe piață sub diferite forme.
Multe persoane aleg să se îndrepte spre achiziționarea de medicamente, atunci când au o problemă din cauza alimentației. De cele mai multe ori, acestea aleg să ia laxative, în loc să își îndrepte atenția spre stilul de viață și regimul alimentar pe care le au.
Citește și PILULA CONTRACEPTIVĂ PENTRU BĂRBAȚI, O NOUĂ INOVAȚIE. DE CÂND AR PUTEA INTRA ÎN UZ
În condițiile în care o persoană ia, în exces, laxative, atunci ar putea să se împiedice de o problemă: îngreunarea absorbției de vitamine și minerale din alimentație care sunt extrem de importante pentru organism.
Laxativele împiedică absorbția vitaminei D și a calciului, două elemente importante pentru sănătatea oaselor și a dinților. Poate exista riscul apariției osteoporozei și a ostepoeniei. Pe de altă parte, persoanele care iau, în exces, laxative, elimină apa, sodiul și potasiul din organism. Totodată, se pot slăbi mușchii intestinali.
Persoanele care iau laxative se pot confrunta cu flatulență, crampe abdominale și balonare.
Este bine să discuți cu medicul, înainte de a lua laxative. Acestea pot crea dependență și poate conduce la apariția unui sindrom de „intestin leneș” sau paralizie intestinală.
Există, însă, și remedii naturale pentru persoanele care suferă de constipație. În primul rând, trebuie să își schimbe dieta, trebuie să consume apă, minimum doi litri zilnic, și să consume alimente bogate în fibre. De asemenea, pot consuma și ceaiuri cu efect laxativ.
Ce puteți consuma:
– prune proaspete sau chiar uscate;
– sfeclă roșie;
– suc de mere / portocale
– ulei de măsline amestecat cu zeamă de lămâie
– mere, smochine, kiwi, struguri, fructe de pădure;
– cafea fără zahăr;
– mazăre, fasole, anghinare;
– ceai de mușețel, de senna cu fenicul și chimen, de pătrunjel, de ghimbir cu lămâie, de mentă, de păpădie, de nalbă mare sau ceai din rădăcină de lemn dulce.
Vezi și DE CE ÎŢI AMORȚESC DEGETELE? SIMPTOMELE CARE TRĂDEAZĂ PROBLEME SERIOASE DE SĂNĂTATE
Sursă foto: Pixabay