Mihaela Luminița Mareș, directorul adjunct al DAJ Olt, a anunțat că în județ sunt 75 de producători care au început recoltarea. Cât costă un kilogram de roșii, înainte de Paște.
În județul Olt, fermierii vând kilogramul de tomate cu cel mult 27 de lei. Prețul este determinat de costurile mari pe care le-au avut producătorii pe durata anotimpului rece, cu încălzirea în solarii. Mihaela Lumința Mareș dă, însă, asigurări că efortul financiar merită, roșiile fiind de calitate.
(VEZI AICI: DIETA CU ROŞII. CUM SĂ SLĂBEŞTI RAPID FĂRĂ SĂ TE ÎNFOMETEZI)
“Judeţul Olt are cel mai mare număr de legumicultori înscrişi în programul ‘Tomata’, respectiv 5.813 fermieri, iar la 75 dintre aceştia echipele DAJ au efectuat şi a doua vizită în teren în urma notificărilor privind faptul că încep recoltarea. Până la finalul săptămânii numărul de producători din judeţul Olt care au început recoltarea tomatelor cultivate în solarii va creşte cu câteva zeci. Fermierii din judeţul Olt vând kilogramul de tomate cu aproximativ 25 de lei, cel mult cu 27 de lei. Toate sunt foarte gustoase, toate sunt de calitate, iar preţul acesta este determinat de costurile mari pe care le-au avut producătorii pe timpul iernii, cu încălzirea în solarii”, a spus Mihaela Mareş.
La rândul lui, Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, a anunțat că fermierii din judeţ vând roșiile la preţuri între 20 de lei şi 26 de lei kilogramul, în funcţie de calitate, în preţ regăsindu-se şi costurile ridicate cu încălzirea solariilor. Este de așteptat, însă, ca tomatele să se ieftinească în luna mai.
“Preţurile la producător sunt în prezent între 20 şi 26 de lei pe kilogram, în funcţie de calibru. Acum producătorii de tomate nu fac faţă cererii, pentru că la nivel naţional nu sunt mai mult de 100 de producători care au început recoltarea. Cei mai mulţi dintre producătorii înscrişi în programul ‘Tomata’ vor recolta în luna mai. Fermierii care în această perioadă au reuşit să recolteze tomate sunt cei care au semănat în luna decembrie şi au plantat în prima parte a lunii ianuarie, deci din decembrie ei încălzesc solariile”, a spus Ion Păunel.
Ion Păunel a mai precizat că unui producător care vinde roșiile cu prețuri între 20 și 26 de lei îi rămân între 2 și 4 lei la kilogram, după ce scade costurile.
“Adaosul practicat de revânzători e foarte mare. Producătorul rămâne cu 2 – 4 lei dacă vinde la preţuri între 20 şi 26 de lei. Aceste preţuri vor începe să scadă după Paşte, când va mai creşte numărul de producători”, a adăugat liderul SPA Olt.