Prețurile alimentelor au explodat în ultima perioadă, iar în pragul sărbătorilor Pascale, carnea de miel nu face excepție. Mulți români nu vor avea parte de preparatele tradiționale din cauza scumpirilor. Iată cât costă 1 kilogram de carne de miel!
Pe lângă scumpirile de la gaze și energie electrică, prețul crescut al alimentelor sunt resimțite de fiecare român în parte. Anul acesta produsele din carne de miel intră, pentru mulți români, în categoria delicateselor.
Deși mulți români și-au luat gândul de la a cumpăra un miel întreg ori o jumătate, se pare că prețurile din magazine nu sunt pentru toate buzunarele, chiar când vine vorba de cantități mai mici.
Prețul unui miel se stabilește și în funcție de mărimea carcasei, dar și dacă acesta este achiziționat întreg, o jumătate sau numai un sfert. Dacă în anul 2021, kilogramul de miel se vindea cu 15 lei/kg, viu, în 2022 este de cel puțin 20 lei.
Cu doar o săptămână înainte de Paște, prețurile din marile supermarketuri arată în felul următor: 49,9 lei/kg, 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel, 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel, 59,99 lei/kg, sfert posterior de miel, 64,90 lei/kg, organe de miel, 19,90 lei/kg, cap de miel, 49,99 lei/kg, sfert anterior de miel, 54,99 lei/kg, sfert posterior de miel, 55,59 lei/kg, organe de miel, 10,99 lei/kg, cap de miel.
În continuare țara noastră este printre cele mai mari producătoare de ovine. An de an în România se cresc milioane de capete de oi, mioare și berbecuț. În 2019, dar și în 2020 am avut peste 8 milioane de oi și mioare. La această cifră se adaugă alte peste 10 milioane de berbecuți.
Și la capitolul export suntem fruntași. În 2019 am exportat carne de ovine în valoare de peste 40 de milioane de euro, însă cifra a scăzut în 2021 spre puțin peste 15 milioane de euro din cauza pandemiei.
Sursa foto: Pixabay.ro