Nu mai este un secret faptul că mierea este alimentul minune care nu expiră niciodată, însă, pe lângă aceasta, lista continuă cu o serie de alimente neperisabile care pot fi consumate și după zeci de ani. Iată cele cinci alimente care nu expiră niciodată!
Lista alimentelor perisabile este vastă, însă sunt și alimente care nu expiră niciodată și pot fi consumate și după mulți ani, scrie Gândul.ro
Orezul alb vidat poate fi consumat după mult timp, însă nu și cel brun, care râncezește din cauza conținutului uleios.
Legumele uscate (fasole, linte, năut) rezistă mulți ani dacă sunt ferite de temperaturi crescute sau lumină, însă, cu trecerea timpului, vor avea nevoie de o perioadă mai mare de fierbere.
Mierea rămâne comestibilă pe termen nelimitat. Poate fi cristalizată în timp, dar poate fi consumată fără probleme în această stare sau după ce introduci recipientul în apă caldă pentru scurt timp. Mierea are un ph acid care împiedică proliferarea microorganismelor, iar prin conținutul crescut de zahăr care absoarbe apa, bacteriile nu au substrat pentru dezvoltare.
Zahărul, sarea și condimentele în general pot fi consumate și după mai mulți ani, dacă sunt depozitate în recipiente închise etanș.
Pastele făinoase uscate mai intră în această categorie, evident, dacă sunt ținute în borcane sau ambalaje originale și trebuie avut în vedere că în timp își mai pierd din aromă.
Potrivit medicului nutriționist Elena Alexandru, aflăm de ce unele alimente nu au o dată anume de valabilitate și cum ne putem da seama când nu mai sunt bune de cosumant. De altfel, condițiile în care sunt păstrate aceste alimente pot influența starea acestora.
Produsele se pot strica dacă nu au fost depozitate corespunzător, în loc răcoros și ferit de lumină, însă există anumite criterii după care putem identifica dacă este indicat să consumăm sau nu un produs, potrivit Wall-street.ro
Modificarea de culoare, consistență, miros sunt semne căre ne atrag atenția asupra unui aliment stricat. Și ambalajul în care sunt păstrate alimentele, ne pot indica starea lor. Astfel, dacă ambalajul este umflat excesiv ori o conservă este deformată la exterior ar trebui să ne pună pe gânduri înainte de a deschide produsul.
Doctorul Elena Alexandru spune că dacă pe eticheta unui aliment scrie „a se consuma de preferință înainte de”, nu reprezintă un pericol consumul după această dată, însă își poate pierde o parte din arome și prospețime.
Cele care sunt inscripționate cu „a se consuma până la” sunt produse perisabile și nu trebuie consumate după data indicată, deoarece crește riscul de toxiinfecții alimentare.