Peștele nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră, deoarece este foarte sănătos și ar trebui consumat destul de des. Dacă nu ai un buget care să îți permită achiziționarea somonului, crapului, păstrăvului sau a scrumbiei, află că există mai multe feluri de pește ieftine și bune.
Din nefericire, românii consumă mult prea puțin pește decât ar trebui. Acest lucru este datorat faptului că acest aliment nu este unul prea accesibil pentru unele persoane din România. Medicii nutriționiști recomandă folosirea peștelui în majoritatea dietelor.
În cazul în care vi se pare scump păstrăvul, dorada, crapul, somnul sau scrumbia, nu te impacienta. Există câteva sortimente de pește care sunt bogate în nutrienți de cea mai bună calitate: proteine, vitamine, calciu, fier și esențialul acid Omega 3. Peștii din speciile mici și foarte mici sunt foarte sănătoși, nu au mercur și sunt accesibili din punctul de vedere al prețului.
O porție de hamsii care cântărește 100 de grame are 150 de calorii. Acești peștișori sunt considerați mană cerească pentru sănătatea noastră.
Hamsiile conțin numeroase vitamine (B12, B3, B2, B6, B5, B1, D, E, A, C) și minerale esențiale (seleniu, fosfor, zinc, magneziu, potasiu, fier, calciu, cupru, mangan), precum și acizi grași Omega 3 (acid eicosapentaenoic EPA și acid docosahexaenoic DHA).
Împreună, toate aceste substanțe nutritive au efecte antiinflamatoare, reduc nivelul de colesterol și trigliceride, mențin permeabilitatea vaselor de sânge, previn anemia, susțin imunitatea și joacă un rol important în menținerea bunei funcționări a sistemului nervos și osos, potrivit nutritionadvance.com.
Știai că și-au căpătat denumirea de la Insula Sardinia, unde se găsesc din abundență? Pentru că sunt foarte perisabile, sardinele nu prea se găsesc în formă proaspătă, ci doar la conservă. Cu 200 de calorii la o porție de 100 de grame, sardinele sunt o sursă concentrată de nutrienți pe care cu greu îi putem identifica în alt aliment.
”Conserva de pește, pe care eu am denumit-o ca fiind concentratul de nutrienți cel mai eficient și la îndemână pentru un preț ridicol, costă sub 5 lei. Este vorba despre conserva de sardine. Zeama de oase sau mâncatul peștelui cu tot cu oase ne aduce o sursă de calciu care este incredibilă pentru organism.
Mineralele din pastilele de calciu nu se fixează așa cum se fixează din aceste mâncăruri cu oase. Avem Omega 3 în sardine cum nu avem în niciun aliment. Sardina e un pește mic, Omega 3 e în alge, omul nu poate să-l absoarbă din surse vegetale. Sardina mănâncă algele, noi mâncăm sardinele. Într-o cutiuță de conservă, dacă o mâncăm o dată pe săptămână, avem toți nutrienții naturali și potențați între ei”, a spus medicul nutriționist, Mihaela Bilic.
O porție de 100 de grame de șprot are doar puțin peste 100 de calorii. Însă abundența de nutrienți din acești pești micuți nu este deloc de ignorat.
Șprotul este o sursă importantă de Omega 3, atât de benefic pentru sănătatea inimii, dar și a creierului. De asemenea, conține seleniu din belșug, un mineral care are capacitatea de a reduce riscul multor forme de cancer, dar care joacă un rol important și în reducerea cantității de metionină din corp, inhibând astfel activitatea unor hormoni asociați cu acumularea depozitelor de grăsime și accelerarea procesului de îmbătrânire.
Același mineral ajută la prevenirea bolilor de tiroidă, iar acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru menținerea vederii și prevenirea degenerescenței maculare, care afectează abilitatea de a vedea la distanță sau aproape.
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard a arătat că Omega 3 din pește joacă un rol-cheie inclusiv în prevenirea bolii Alzheimer, deoarece poate reduce acumularea de proteine tau și beta-amiloide la nivel cerebral, scrie CSID.ro.