Din nefericire, potrivit informațiilor existente la ora actuală, Ucraina are una dintre cele mai ridicate rate de tuberculoză rezistentă la medicamente din lume, iar aceasta se tratează doar cu tratamente inovative și, de cele mai mute ori, foarte scumpe.
Așadar, pentru siguranța celor care cazează refugiați, ucrainenii care tușesc, au simptomatologie respiratorie sau au antecedente de tuberculoză pot face consult și radiografie gratuită la cel mai apropiat dispensar de tuberculoză.
„Asta nu înseamnă să nu mai cazăm refugiați. La cel mai apropiat dispensar TBC se poate face un consult medical, o radiografie, este gratuit, și în acest fel îl protejează pe cel pe care îl primește în casă”, subliniază medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.
Tuberculoza nu se transmite la fel de rapid precum COVID-19, dar dacă locuiești în casă cu o persoană care suferă de tuberculoză, boala se poate transmite, avertizează medicii. Se consideră că există un risc mare de transmitere a tuberculozei dacă locuiești în aceeași casă cu o persoană infectată timp de aproximativ o lună.
Românii care găzduiesc ucraineni vor primi suma de 70 de lei/persoană, conform unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit OUG-ului, este vorba despre cazarea cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Banii sunt pentru cheltuieli cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită și de 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare.
Sursa foto: Profimedia