În România, măștile FFP2 nu sunt obligatorii, ci doar recomandate. Oamenii, însă, au început să le achiziționeze, deși prețul este ridicat. Produsele sunt, însă, de calitate și sunt exclusiv împotriva coronavirusului.
Potrivit dcnews.ro, un set de trei măști cu membrană de nanofibre costă 76 lei, cu tot cu transport. Pentru o aderență maximă, producătorul recomandă purtarea lor fără machiaj în cazul femeilor, iar pe bărbați îi sfătuiește să renunțe la barbă și/sau mustață.
“Pentru o aderență maximă a măștii pe față, nu purtați machiaj. Părul și/sau mustățile pot scădea aderența măștii de protecție, reducând astfel efectul său protector. În cazul în care folosiți masca drept protecție împotriva virusurilor și bacteriilor, de exemplu în timpul epidemiei, vă recomandăm să vă puneți o mască nouă după fiecare înlăturare a măștii”, spune producătorul.
(VEZI AICI: CARE E DIFERENȚA ÎNTRE MASCA FFP2 ȘI CEA CHIRURGICALĂ SIMPLĂ. DE CE CHIRURGII NU POARTĂ MASCA FFP2)
Un calcul simplu arată că un român trebuie să scoată din buzunar cel puțin 50 de lei pe zi, ținând cont că masca trebuie schimbată după fiecare înlăturare a sa.
Măștile FFP2 sunt fabricate în Cehia și sunt în conformitate cu următoarele norme și standarde: EN 149:2001+A1:2009, GB2626/2006 și KN95.
În România, măștile FFP2 sunt doar recomandate, nu obligatorii. Însă, în alte țări, precum Austria, acestea sunt impuse tuturor cetățenilor.
În Austria, Guvernul a plafonat prețul unei măști FFP2 la 0,49 euro.
Masca de protecție va deveni obligatorie și în aer liber, după ce incidența COVID va depăși 1 la mie într-o localitate. În România, nu vor mai fi permise măștile textile sau din plastic, ci doar cele chirurgicale și FPP2.
“În stația de autobuz, de metrou, pe stradă, când circulă lângă tine oameni, masca trebuie purtată. Activitate individuală înseamnă activitatea sportivă, singur în parc, când nu ai alți oameni în jur”, a spus țeful DSU, Raed Arafat.