Este doliu în Neamț, după ce parohul Dumitru Chiorbeja s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Preotul a murit în timp ce spovedea credincioșii, într-un sat din județ.
Parohul Dumitru Chiorbeja a trecut la cele veșnice la vârsta de 69 de ani, în timp ce spovedea credincioșii, într-un sat din județul Neamț. Preotul făcea parte din comunitatea Dreptu, comuna Poiana Teiului. Bărbatul s-a stins din viață chiar în biserica satului său, acolo unde a slujit timp de 39 de ani. De asemenea, el a slujit și la câteva biserici din Suceava.
„La Parohia Dreptu, s-a dovedit a fi un bun slujitor a lui Dumnezeu şi un harnic gospodar. A pictat biserica parohială, care a fost sfinţită la data de 4 octombrie 1998, de către Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi al Bucovinei. Cu acest prilej, i-a fost acordată distincţia de iconom stavrofor”, a spus, pentru Doxologia.ro, Mihai Damian, parohul din Ceahlău.
Episcopul Mcarie, cel care îi oferise parohului Crucea Nordului, distincția cea mai înaltă a Ortodoxiei românești boreale, a transmis un mesaj, după moartea parohului Dumitru Chiorbeja.
„Cu multă durere în suflet am aflat că în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat din această lume vrednicul de pomenire părinte Dumitru Chiorbeja, preot paroh în satul Dreptu, județul Neamț, fiul său, preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja, fiind parohul comunității euharistice de la Haugesund în Regatul Norvegiei. Părintele Dumitru a trecut la veșnicele lăcașuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea și rugăciunea, căutând până în ultima clipă a vieții sale de slujitor al lui Hristos să câștige suflete pentru Împărăția Cerurilor.
O viață de luptă și trudă încheiată eroic, așa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. Am slujit cu părintele Dumitru Chiorbeja de multe ori, atât în țară cât și în Episcopia Europei de Nord.
Chiar anul acesta, pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla am liturghisit împreună la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele Muntelui Ceahlău. Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincția cea mai înaltă a Ortodoxiei românești boreale. Atotmilostivul Dumnezeu să odihnească în Cer sufletul părintelui Dumitru și să-i întărească familia sa trupească și pe cea duhovnicească iar pe noi toți să ne miluiască ca un Bun și de oameni Iubitor. Veșnica sa pomenire din neam în neam!”, a transmis episcopul Macarie.
Sursă foto: Pixabay