Chiar dacă te-ai vaccinat ămpotriva coronavirusului, acest lucru nu împiedică infectarea cu temutul virus. În schimb, protecția oferită față de o formă gravă a bolii, rămâne crescută.
Dacă în trecut simptome precum: pierderea mimrosului, dureri de cap și de mușchi, febră peste 38 erau cele care produceau îngrijorare, acum lucrurile s-au schimbat! Un grup de cercetători americani a stabilit care sunt cele mai frecvente simptome ale COVID-19 raportate de persoanele vaccinate: dureri de cap, secreții nazale, gât iritat, strănut și, mai rar, pierderea mirosului.
Studiul arată că în cazul persoanelor vaccinate simptomele sunt de durată scurtă și mai puține decât în cazul celor nevaccinate.
”S-au schimbat (simptomele, n.red) și, față de tabloul pe care noi îl știam, de fapt tabloul infecției COVID 19 la persoanele care nu s-au vaccinat, într-adevăr simptomele par a fi diferite și par a semăna cu răcelile curente. Simptomatologia de tip respirator.
Dacă vorbim despre persoane care s-au vaccinat împotriva COVID 19, trebuie să punctăm că protecția asigurată de vaccinuri este foarte bună, spre 100%, față de formele grave și față de apariția decesului. Sigur că, dacă discutăm despre formele ușoare de boală, există încă o proporție care, deși s-au vaccinat, pot face o infecție simptomatică. Și există o categorie de persoane care sunt infectate dar nu prezintă niciun simptom. Așa numitele persoane asimptomatice.
Cum se încadrează o persoană vaccinată în acest spectru de posibilități în relație cu infecția COVID 19, este o întrebare la care încă nu am reușit să avem un răspuns. Sunt mai mulți factori care intervin aici, probabil că aici intervine faptul că fiecare dintre noi, fiind unic, inclusiv din punct de vedere biologic, reacționează față de infecție chiar și în prezența protecției oferite de vaccinare”, a explicat Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, scrie antena3.ro.
Sursa foto: Arhiva Cancan