În lumea fotbalului, meseria de translator îți poate deschide numeroase uși, iar cel mai bun exemplu în acest sens este Jose Mourinho, devenit unul dintre cei mai buni și mai carismatici antrenori după ce a început ca traducător al lui Sir Bobby Robson la Sporting Lisabona în urmă cu trei decenii.
Lucrurile au stat oarecum asemănător și în cazul Cristinei Maimescu, o tânără pasionată de sport din Republica Moldova, care a intrat în lumea tumultuoasă a fotbalului în 2018, când a avut ocazia de a fi traducătoarea unui antrenor italian, Roberto Bordin, la Sheriff Tiraspol.
Astfel, a avut posibilitatea să lucreze cu el aproape un an, era nelipsită de la fiecare meci și era prezentă, uneori, la antrenamente. „Mi-a plăcut la nebunie să fiu acolo și să trăiesc pe viu acele senzații pe care cândva le trăiam doar când priveam meciurile la televizor”, a povestit Cristina cum a început aventura sa în lumea fotbalului
Jurist de profesie, ea activează într-o companie de consultanță în afaceri din subordinea Ministerului Economiei din Republica Moldova, unde mai mereu lucrează cu investitorii străini, cât și cu politicieni, dar niciodată nu s-a gândit că ar putea ajunge să interacționeze cu oameni din lumea fotbalului.
Prin intermediul lui Roberto Bordin, a avut posibilitatea să cunoască anumiți agenți FIFA din Italia, Spania și Portugalia, iar acum se ocupă de verificarea unor contracte ale antrenorilor, cât și ale unor fotbaliști pentru a le fi respectate toate cerințele cât și drepturile. S-a împrietenit, printre alții, cu Ulisse Savini, un cunoscut agent italian, cu Jose Luis Schneider, preparatorul fizic de la Rapid, care a mai activat la Poli Iași și Voluntari, și cu Narcis Răducan, „un profesionist bine pregătit care i-a dat sfaturi foarte utile”, după cum afirmă însăși Cristina.
Deși nu exclude ideea de a-și deschide o proprie afacere legată de lumea fotbalului, ca urmare a experienței căpătate, Cristina Maimescu spune că sigur nu îi va face concurență Anamariei Prodan: „Vrem noi sau nu vrem, ne place sau nu, lumea fotbalului este una dominată de bărbaţi. Totuși, există femei care și-au croit o carieră în acest domeniu: fie joacă în echipe feminine, fie sunt arbitre, jurnaliste sportive sau impresari. Dar eu sunt doar un consultant ;i cine știe pe viitor ce ar putea deveni această pasiune pentru fotbal.”