Se ște deja că pierderea mirosului este un simptom al coronavirusului, însă, persoanele care suferă de COVID de lungă durată experimentează un miros neplăcut la câteva luni după ce au fost testate pozitiv. Mirosul este asociat cu cel de pește, arsură și sulf și afectează în special tinerii și muncitorii din domeniul sănătății. Efectul secundar neobișnuit este cunoscut sub numele de “parosmie” și reprezintă o tulburare olfactivă care constă în percepția falsă a unui miros, au explicat cercetătorii care l-au identificat la câțiva dintre bolnavii infectați cu temuta maladie.
Profesorul Nirmal Kumar, un chirurg ORL din Marea Britanie, este de părere că acest simptom este “foarte ciudat și foarte unic” și s-a numărat printre primii medici care au identificat anosmia, pierderea mirosului, ca indicator al coronavirusului în urmă cu nouă luni. El a cerut Serviciului de Sănătate Publică din Marea Britanie să adauge afecțiunea pe lista de simptome asociate infectării cu noul coronavirus cu câteva luni înainte ca aceasta să fie recunoscută oficial, relatează jurnaliștii publicației Sky News.
Specialistul britanic a observat acum că printre miile de pacienți din țara sa natală tratați pentru anosmie, unii se confruntă cu parosmie. Nirmal Kumar a declarat că pacienții experimentează halucinații olfactive, ceea ce înseamnă că “simțul mirosului este distorsionat și, mai ales, neplăcut, din păcate”. El a precizatt că “deranjează cu adevărat pacienții și calitatea vieții lor este afectată”.
Descoperă și: Date oficiale! Câți români s-au vaccinat anti-COVID în două zile
“COVID lung” este un termen pentru a descrie efectele coronavirusului care pot continua săptămâni sau luni după boală. Descriindu-l ca fiind un “virus neurotrop”, Nirmal Kumar a explicat: “Acest virus are o afinitate pentru nervii de la nivelul capului și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului, dar, probabil, afectează și alți nervi, credem noi, precum neurotransmițătorii, mecanismele care trimit mesaje către creier. (…). Unii oameni raportează halucinații, tulburări de somn, modificări ale auzului”.
Daniel Saveski, un bancher de 24 de ani care locuiește în Londra, a mărturisit că și-a pierdut simțul gustului și mirosul timp de două săptămâni, după ce s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2 în luna martie și de atunci suferă de parosmie. În cadrul interviului, el a povestit că anumite obiecte sau alimente cu miros puternic au acum un miros arzător, asemănător cu cel emanat de o “ pâine prăjită”.
“Mi-a diminuat plăcerea de mâncare și este un pic deprimant să nu pot mirosi anumite alimente”, a declarat Daniel Saveski, potrivit sursei citate.
Lynn Corbett a declarat că a fost șocată când a observat “că nu identifică niciun fel de miros sau gust”.
“Din martie până la sfârșitul lunii mai nu am putut simți niciun gust (…).Cele mai multe lucruri miroseau dezgustător. Acest miros este greu de descris, deoarece nu l-am mai întâlnit până acum”, a spus aceasta pentru Sky News.
Ea a spus că, în ciuda faptului că anterior era “dependentă de cafea”, băutura miroase acum “insuportabil”, la fel și berea și benzina.
Citește și: Aurel Pădureanu, în lacrimi! COVID-19 l-a răpus: “Simt ca s-a rupt ceva din mine!”
Mai mulți specialiști recomandă oricui este afectat de parosmie să fie supus “antrenamentului mirosului”, care implică adulmecarea uleiurilor de trandafir, lămâie, cuișoare și eucalipt în fiecare zi timp de aproximativ 20 de secunde pentru a-și recâștiga încet simțul mirosului.
“Există unele rapoarte promițătoare care demonstrează că un astfel de antrenament ajută pacienții”, a menționat Nirmal Kumar, conform sursei citate.
El a mai menționat că majoritatea oamenilor își vor recupera în cele din urmă simțul normal al mirosului.