Experții în sănătate, dar și politicienii, avertizează că cel de-al doilea val al pardemiei de coronavirus ar putea provoca mult mai multe decese decât primul, așa cum s-a întâmplat și în cazul gripei spaniole, de la începutul secolului XX.
Potrivit experților, din primăvară și până acum virusul a avut timp să evolueze, prin mutații. În sezonul rece mucoasa nazală e mai uscată, deci este mai vulnerabilă la infecții și, la fel ca acum, mulți oameni nu au respectat indicațiile privind purtarea măștii, astfel că virusul s-a propagat mult mai ușor.
Președintele Emmanuel Macron a făcut același avertisment, atunci când a anunțat revenirea în pandemie. „La fel ca toți vecinii noștri, suntem sub presiunea accelerării subite a epidemiei, un virus care devine mai puternic pe măsură ce se apropie iarna și scad temperaturile. Mai mult, avem mai multă umiditate.
Suntem cu toții în Europa surprinși de evoluția virusului, copleșiți de al doilea val, despre care știm acum că va fi fără îndoială mult mai dur, cu mai multe decese decât primul.
Dacă acum nu punem o frână brutală procesului de infectare, spitalele noastre vor ajunge la saturație, fără posibilitatea transferării pacienților între regiuni, pentru că virusul va fi peste tot. Dacă nu punem acum o frână brutală răspândirii virusului, medicii vor fi obligați să aleagă fie între un bolnav de COVID-19 și victima unui accident rutier, fie între doi bolnavi de COVID-19”, a argumentat președintele Emnanuel Macron impunerea restricțiilor.
Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu noul coronavirus. S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată.
Virusul a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.
În 1918, oamenii au spus că este o „simplă răceală”, iar măsurile impuse de starea de carantină ne sunt familiare şi astăzi, fiind închise teatrele, şcolile şi graniţele.
Spaţiile publice, inclusiv telefoanele, erau dezinfectate în mod constant şi oamenii din anumite zone ale Statelor Unite puteau primi amenzi de 100 de dolari pentru nepurtarea măştii. În 1918, oamenii au înţeles de la bun început că mulţimile pot amplifica transmiterea bolii.