Ministrul Sănătăţii a anunțat recent că există în lucru o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât cazurile oligosimptomatice şi asimptomatice să rămână la domiciliu, însă sub supravegherea medicilor de familie. Declarația decisivă a lui Nelu Tătaru a fost făcută în timpul vizitei în Timișoara.
Citește și: O doctoriță renumită din Fetești, răpusă de coronavirus la 48 de ani: “Drum lin către stele, minune de om”
Conform celor mai noi informații din zorii acestei dimineți, în România există 172.516 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar bilanțul deceselor a ajuns la 5.749 de oameni. Specialiștii sunt îngrijorați de numărul mare al îmbolnăvirilor.
“Numărul total de infectări este 5.423. Internaţi aici sunt 133. Încercam să mărim aici, la Timişoara, capacitatea cu Institutul Cardio-Vascular, sunt 48 de paturi acolo, la secţia de Recuperare. De aici voi merge şi la Spitalul Judeţean, să vedem şi capacitatea lor, care poate deveni la un moment dat terapie intermediara, dacă nu terapie intensiva şi numărul de locuri de la patologia non-COVIDd. Avem azi (n.r.: joi, 15 octombrie) 11 judeţe cu peste 100 de cazuri noi raportate, plus Bucureştiul. Avem mai multe nuclee, în Moldova avem Bacău, Neamţ, Suceava, Iaşi, Vaslui în creştere, avem Cluj, Alba, Sibiul, aici Timişul, avem Prahova şi Bucureştiul. Sunt judeţele în care avem o creştere mai accentuată decât în alte părţi”, a declarat ministrul Sănătății, în urmă cu două zile, relatează jurnaliștii de la news.ro.
Nelu Tătaru a mai subliniat că toți bolnavii cu SARS-CoV-2 asimptomatici vor rămâne la domiciliu și vor fi supravegheați de medicii de familie.
“În acest moment avem o OUG în pregătire pentru a putea modifica Legea 136 astfel încât cazurile oligosimptomatice şi asimptomatice să rămână la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie, urmând că mijloacele de transport de la DSU să îi ia programat pentru investigaţii suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în spitale. Medicii de familie, prin contracte separate cu Casa de Asigurări de Sănăte pot face o monitorizare prin telemedicină, primind 30 de puncte pentru fiecare pacient monitorizat sau pot presta servicii medicale la Direcţiile de Sănătate Publice, pentru anchete epidemiologice sau recoltări. Săptămâna viitoare mai avem şi un ordin de ministru care vă ieşi, dar şi modificarea pe care o avem pe ordonanţă de urgenţă care modifică legea”, a mai explicat oficialul.
Află și: Raed Arafat, declarații îngrijorătoare: “Aproape 5% din populația României a contractat coronavirus”
Sursa foto: Digi24