Când este bine să ne vaccinăm antigripal? Alexandru Rafila recomandă să facem acest lucru după 15 octombrie, deoarece imunitatea noastră va dura mai mult.
„Avem un pic de noroc anul ăsta, pentru că circulația virusurilor gripale a fost mai redusă decât ne-am fi așteptat pentru această perioadă. Nu numai în România, ci în general, la nivel global”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.
Medicul explică de ce este bine ca vaccinul antigripal să fie făcut după 15 octombrie.
„Acest lucru ne sugerează că putem să ne vaccinăm fără probleme după 15 octombrie, luna noiembrie, ne putem vaccina astfel încât să obținem o imunitate protectivă care să dureze cât mai mult în anul viitor. Pentru că dacă ne vaccinăm foarte devreme, de exemplu la 1 septembrie, atunci și imunitatea se «termină» ceva mai repede. Dacă vaccinul va fi administrat până la sfârșitul lunii noiembrie, nu-i niciun fel de problemă”, a mai spus Alexandru Rafila.
România se află în valul doi al pandemiei de coronavirus, în opinia profesorului Alexandru Rafila. De asemenea, el crede că, în această săptămână, am putea ajunge să avem 2.000 de cazuri noi de infectări pe zi. (CITEȘTE ȘI: ALEXANDRU RAFILA, DESPRE VACCINUL ANTI-COVID!„EU SUNT FOARTE ÎNGRIJORAT, VĂZÂND CUM NE MIŞCĂM ÎN ZONA ORGANIZATORICĂ… AR TREBUI DE MÂINE SĂ NE PREOCUPE MODUL DE ORGANIZARE, DE LOGISTICĂ”)
„Toate țările din UE se află pe un trend crescător. Multe dintre statele membre, în perioada verii, au înregistrat puține îmbolnăviri și, practic, acolo discutăm foarte clar de un al doilea val. Noi suntem, practic, în aceeași situație, cu diferența că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în multe țări din UE, noi am avut un număr destul de mare de cazuri permanent și atunci am avut o creștere liniară, începând cu dată de 1 iunie și cu momente de stabilizare, de o săptămâna două, după care numărul de cazuri creștea în continure.
Sunt preocupat de cifrele pe care le-am văzut la raportarea testelor efectuate duminică, când pe de-o parte am avut un record pentru o zi de duminică și am avut 20% dintre probele testate pozitive, ceea ce mă face să cred că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă și nu este exclus că, în această săptămâna, să înregistrăm acea cifra la care toată lumea face referire: 2000 de cazuri”, a mărturisit Alexandru Rafila.