Guvernul urmează să decidă astăzi dacă starea de alertă va fi sau nu prelungită cu încă 30 de ani, în România. Deși Nelu Tătaru a afirmat că propune prelungirea stării de alertă, din cauza numărului mare de infectări zilnice cu COVID-19, s-ar putea ca aceasta să nu fie prelungită și, în acest fel, să scăpăm de anumite restricții.
Nelu Tătaru a propus prelungirea stării de alertă, în contextul în care aceasta expiră duminică, 16 august. „Propunerea mea, ca ministru al Sănătății, este de a prelungi starea de alertă. Rămâne ca și CNSU, cu domnul prim-ministru Ludovic Orban, să decidă dacă da sau nu. Noi considerăm necesar, în acest moment, încă 30 de zile”, a spus Nelu Tătaru pentru libertatea.ro.
De asemenea, premierul României, Ludovic Orban a menționat că Guvernul va prelungi, începând de luni, 17 august, starea de alertă de pe teritoriul țării noastre.
„Orice decizie va ține cont de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi cel mai probabil vom prelungi starea de alertă. Nu mai analizăm nicio restricție și nu ne dorim impunere niciunei alte restricții. Ultimele măsuri luate, limitarea programului și purtarea mătilor, nu afectează desfășurarea activităților economice”, a precizat Orban.
Până ieri, 13 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 66.631 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 31.547 pacienți au fost declarați vindecați și 7.253 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 571 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Pe teritoriul României, 7.935 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.421 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.775 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 101 de persoane.