Catedrala Hagia Sofia, un exemplu arhitectural al perioadei bizantine, care a supraviețuit timp de aproape 1500 de ani, continuă să reprezinte un reper chiar și pentru arhitectura modernă.
Postul de televiziune B1TV difuzează, în exclusivitate, documentarul “HAGIA SOFIA, ÎNTRE CREȘTINISM ȘI ISLAMISM”, vineri, 14 august, de la ora 22.00 și duminică, 16 august, ora 16.00.
Documentarul este dedicat uneia dintre cele mai grandioase construcții din istorie. Documentarul prezintă povestea unei biserici greu încercate de războaie, schimbări culturale și cutremure.
În 2020, Catedrala Sfânta Sofia a fost transformată de președintele Recep Erdogan, pentru a doua oară în istorie, în moschee, aceasta fiind inițial o biserică creștin ortodoxă, iar în secolul al XX-lea, muzeu.
”Hagia Sofia, între creștinism și islamism” este o producție PBS, care prezintă unicitatea unui monument între două religii, un mister arhitectural, care a supreviețuit schimbărilor pe parcursul a două milenii, o istorie vie a perioadei Imperiului Roman. O construcție care reușește și în zilele noastre să scrie istorie pentru generațiile ce vor urma.
Așadar, B1TV va invită să vedeți un documentar de excepție – “HAGIA SOFIA, ÎNTRE CREȘTINISM ȘI ISLAMISM”, vineri, 14 august, de la ora 22.00 și duminică, 16 august, ora 16.00.
Hagia Sophia, cunoscută oficial ca Marea Moschee Ayasofya (în limba turcă Ayasofya-i Kebir Camii Șerifi) este o moschee din Istanbul, Turcia. Locașul a fost la origine o biserică construită din ordinul împăratului Iustinian (527-565) și a servit drept catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol până în 1453, când a fost transformată în moschee. În anul 1935 regimul secular Atatürk a transformat edificiul în muzeu.
Ca un monument de mare valoare istorică și arhitectonică, Hagia Sophia a fost inclusă pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO în 1985. Statutul clădirii a stârnit ulterior discuții, iar în iulie 2020 Consiliul de Stat al Turciei a decis că transformarea în muzeu ar fi fost ilegală.
La scurt timp s-a anunțat că muzeul va fi reconvertit în moschee, stârnind numeroase critici din partea reprezentanților UNESCO, dar și a unor state precum Grecia. Prima rugăciune a avut loc într-o vineri, pe data de 24 iulie 2020, adunând mii de participanți, inclusiv președintele Recep Tayyip Erdoğan.