Ministerul Sănătății a decis să renunțe la procedura prin care copiilor ar fi urmat să li se ia temperatura la intrarea în școală. Durează și provoacă înghesuială la ușa școlii, a explicat secretarul de stat Dragoș Garofil.
Totodată, oficialul a mai spus și că părinții vor fi aceia care trebuie să verifice, în fiecare dimineață, starea de sănătate a copiilor.
„Un triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părinții să evalueze starea de sănătate, să termometrizeze copilul. Când are febră, copilul nu trebuie adus la școală. E o măsură obligatorie.
Citește și: Este oficial. Elevii din Ungaria vor începe școala pe 1 septembrie
Una din măsurile esențiale e de a separa pe cât posibil grupurile. Interacțiunea între clase să fie cât mai mică, astfel încât atunci când apare un caz, el să fie izolat la nivelul acelei clase”, a declarat Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, potrivit Digi24.
În urmă cu exact șapte zile, Klaus Iohannis a anunțat că școala începe pe 14 septembrie și a prezentat cele trei scenarii care ar putea fi aplicate.
Guvernul nu a venit nici până acum cu o decizie finală, din cauza impredictibilității legate de noile cazuri covid, care au crescut foarte mult în ultimele două săptămâni.
În București, directorii de școli și primarii încearcă să se pregătească pentru ce va urma. Spun că scenariul galben, în care elevii merg alternativ la cursuri, ar fi cel care ar permite respectarea măsurilor de siguranță. Însă acesta duce, practic, la dublarea activității profesorilor.
Monica Anisie a spus că programul elevilor la şcoală va fi unul normal, cu ora de curs de 45 sau 50 de minute, menţionând că se ia în calcul realizarea circuitelor în cadrul unităţilor de învăţământ la venirea copiilor, după modelul aplicat la examenele naţionale.
Ea a mai spus că activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, precum şi unele ore de curs. „Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, pentru activităţile de învăţare decizia este la nivelul unităţii de învăţământ. Ei se pot organiza, de exemplu: o lecţie de muzică sau de pictură să o facă şi în aer liber atâta vreme cât vremea o permite”, a explicat ministrul.
Întrebată dacă la revenirea la cursuri elevii ar putea purta, în afară de măşti, şi viziere sau vor fi instalate paravane pentru bănci, Monica Anisie a răspuns că decizia trebuie să fie şi la nivel local.
„Din punctul meu de vedere, decizia ar trebui să fie şi la nivel local. Noi ar trebui să dăm cadrul după care să lăsăm posibilitatea unităţilor de învăţământ, direcţiilor de sănătate publică, împreună cu autorităţile publice locale să găsească o soluţie, ca elevii să poate mască, să aibă vizieră sau băncuţa să fie dotată cu pexliglas”, a adăugat ministrul educaţiei.
Nu rata: Ce spune Nelu Tătaru despre prelungirea stării de alertă: „După estimările noastre ar trebui să…”
„Vă amintiţi că am lăsat decizia la latitudinea părinţilor dacă copiii participă la cursurile de pregătire, acum însă trebuie să luăm o decizie în acest sens şi să ne gândim bine dacă lăsăm tot la latitudinea părintelui să analizeze, să facă o evaluare a situaţiei din familie şi dacă decide să-l aducă la şcoală, dacă îl lasă să stea acasă trebuie să urmărească în sistem online cursurile. Până la urmă trebuie să participe, educaţia trebuie să continue şi este obligatoriu să mergem la şcoală până în clasa a XII-a”, a menţionat ministrul, citată de Agerpres.