Alexandru Rafila a explicat că turiștii care merg la plajă ar putea să fie obligați să poarte mască, aceasta fiind o soluție de abordare a problemei aglomerației la mare.
Întrebat dacă se poate impune la mare măsura distanțării de doi metri și purtarea măștii, profesorul Rafila a răspuns: „Cred că mai degrabă în zonele aglomerate, în zonele de faleză, unde lumea se înghesuie. Acum, la plajă, să porți mască, nu știu dacă e posibil. Gândiți-vă la o chestie: sunt oameni din aceeași familie sau prieteni care au călătorit împreună, nu are rost să le spun să poarte mască sau să fie distanțați unul de celălalt pentru că ei, practic, locuiesc împreună.
Această distanțare fizică trebuie să existe între persoane care nu desfășoară o viață împreună. Soluția este următoarea: trebuie revăzute plajele, accesul la plajă să fie în concordanță cu capacitatea plajei respective, adică număr fix de persoane pe o anumită suprafață de plajă și un program mai echilibrat în zona teraselor, adică nu până dimineața, când oamenii sunt mai expansivi și când nu pot să respecte aceste măsuri de distanțare“, a spus doctorul la Digi24.
Alexandru Rafila a explicat și de ce masca de protecție ar fi utilă și în zonele aglomerate, cum ar fi piețele aglomerate. „De ce purtăm mască în spații deschise? Nu purtăm mască în spații deschise decât acolo unde acea distanțare fizică de 1,5 m nu este posibilă. Dacă ai pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, 1000 de persoane, nu este posibilă distanțarea la 1,5 metri pentru că suprafața, în mod evident, este prea mică.
Această măsură cred că ar trebui aplicată în funcție de, nu neapărat să se întâmple la nivel național, ci în zonele aglomerate care sunt identificate de autoritățile locale și în intervalele de timp în care sunt aglomerate.
Dacă cineva se plimbă într-un parc de la 10 seară încolo, e puțin probabil să existe o aglomerație care să pună pe cineva în pericol. Dar probabil că la ora 14, aglomerația poate fi suficient de mare încât să impună utlizarea măștii.
Atunci lucrurile se pot adapta, dar implicarea și participarea autorităților locale cred că este unul dintre elementele care poate duce la rezolvarea acestei probleme, cu o condiție: să nu fie partizane sau să fie partizanele sănătății comunității pe care o conduc. Pentru că dacă vor exista la nivelul autorităților locale”.
Imagine de adamkontor de la Pixabay