Procurorii Parchetului General au decis astăzi să claseze dosarul în care un fost ofițer MAI era acuzat că a infectat zeci de oameni cu coronavirus.
Nelu Lupu a scăpat de dosarul penal care fusese deschis în martie pe numele lui. Deși îl acuzaseră de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 alin. 1 Cod penal) și fals în declarații (art.326 Cod penal), procurorii secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) au dispus clasarea cauzei.
Procurorii Parchetului General au stabilit că probele în dosar nu au putut stabili cu certitudine că fostul ofițer ar fi fost sursa infectării pacienților și a cadrelor medicale de la Spitalul Gerota. Argumentul principal în acest sens a fost că nu s-au făcut teste asupra celorlalți pacienți sau a personalului medical aflat la serviciu când el era internat, astfel că sursa rămâne nesigură, scrie Digi 24.
„Urmare probatoriului administrat nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”. În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienți, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursa „inițială” de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” rămâne nesigură, variantele teoretice – imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probațiune utilizat în procesul penal – fiind nenumărate”, au transmis procurorii.
Totodată, a fost clasată și cercetarea în legătură cu falsul în declarații făcut de Lupu. Anchetatorii au hotărât că, deși a mințit că nu a călătorit în străinătate, Israelul nu se afla pe lista statelor cu răspândire generalizată, deci nu avea obligația de a declara călătoria. Mai mult, formularul nu era impus la nivel național, era un formular liber.
„În ceea ce privește formularul de evaluare a riscului infecțios la internare, asumat prin semnătură de făptuitor cu ocazia internării la Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”, precizăm că acesta este un document intern și a fost introdus și atașat foii de observație clinică generală la inițiativa medicului epidemiolog, formularul întocmit fiind aprobat la data de 23.06.2017 în cadrul Comitetului Prevenire Infecții Asociate Asistenței Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existenței infecțiilor”, mai transmite Parchetul General.