La 500 de ani de la moartea sa, cercetătorii au reușit să afle cu exactitate de ce a decedat faimosul pictor Raphael.
O figură marcantă a Renașterii, Raffaello Sanzio da Urbino avea doar 37 de ani atunci când s-a stins din viață, pe 6 apriliee 1520.
Aflat la Roma, pictorul a făcut febră și opt zile mai târziu a murit. Cauza morții sale a rămas vreme de jumătate de secol un mister, însă recent istoricii de la Universitatea Milan-Bicocca au aflat ce a pățit artistul.
Dacă la început specialiștii au luat în calcul boli ca malaria, febra tifoidă și sifilisul, le-au eliminat pe rând. În cele din urmă, au ajuns la concluzia că o practică populară de tratament din vremea aceea, extragerea de sânge, l-a slăbit pe Raphael și a contribuit decisiv la moartea sa. Mai mult decât atât, pictorul nu ar fi avut nevoie de o asemenea intervenție, la care a fost supus din cauza unei erori medicale.
„Nu avea vreo boală intestinală și din acest motiv credem că a fost vorba despre o penumonie. Dar suntem convinși că pierderea unei cantități mari de sânge a contribuit la moartea sa. Medicii din acele timpuri foloseau des această practică pentru a trata numeroase boli, dar penumonia nu era printre ele. Astfel, se pare că Raphael nu i-a explicat simptomele medicului, așa că acesta l-a diagnosticat greșit”, a dezvăluit Michele Augusto Riva, unul dintre istoricii care au luat parte la investigația despre moartea pictorului.
„O carte a unui alt pictor renascentist, Giorgio Vasari, dă detalii despre febra bruscă ce l-a cuprins pe Raphael, dar și despre eroarea medicală care l-a slăbit. Totuși, boala nu l-a ucis imediat. Pictorul a fost bolnav două săptămâni. Mai mult decât atât, i-a lăsat capacitățile mentale neatinse, așa că Raphael și-a pus lucrurile în ordine și a făcut chiar și un testament înainte să moară”, au mai spus cei de la Universitatea Milan-Bicocca.
Foto: Shutterstock