Un studiu recent finalizat arată că un medicament anticolesterol ar putea avea rezultate bune în lupta cu coronavirusul. Află mai jos ce concluzii au tras specialiștii israelieni.
Un medicament anticolesterol ar putea să dea rezultate în lupta împotriva coronavirusului, a scos la iveală o cercetare realizată de Universitatea Ebraică din Ierusalim, scrie Gândul, care citează Globes.
Yaakov Nahmias, directorul fondator al Centrului de Bioinginerie „Alexander Grass”, și medicul Benjamin Tenoever, de la Centrul Medical Mount Sinai din New York, au descoperit că medicamentul Fenofibrat (denumit comercial Ticor) ar putea bloca reproducerea coronavirusului în celulele pulmonare.
Nahmias spune că a observat că reacția plămânilor la SARS-CoV-2 este în principal metabolică și conduce la acumularea de grăsimi în plămâni.
„Am observat că reacţia plămânilor la SARS-CoV-2 este în principal metabolică, conducând la acumularea de grăsimi în plămâni. Date noastre arată că acumlarea de celule anormale poate anticipa aspecte critice ale evoluţiei Covid-19. Vorbim despre un progres major, care poate deschide posibilităţi de neutralizare a activităţilor virusului prin concentrarea asupra ţesutului-gazdă, care oferă virusului platforma de a se dezvolta. Acest lucru ne-a condus la a verifica ce tratamente existente pot bloca activitatea de reproducere a virusului, limitând astfel severitatea bolii”, a explicat profesorul Yaakov Nahmias a detaliat.
Medicamentul Fenofibrat a fost aprobat în 1975 în SUA, pentru a reduce nivelul colesterolului, și s-a descoperit că permite reducerea nivelului grăsimilor din plămâni. Cercetătorii au observat că medicamentul blochează abilitatea coronavirusului de preluare a controlului asupra celulelor pulmonare, limitând reproducerea virusului şi evoluţia bolii.
„Descoperirea noastră intervine în momentul potrivit, deoarece există indicii noi că anticorpii acestui virus permit protejarea pacienţilor doar câteva luni, iar dacă rezultatele noastre se vor confirma în testele clinice, tratamentul cu medicamentul nostru poate transforma Covid-19 într-o răceală obişnuită.”, a mai spus Nahmias.
Foto: pixabay.com