Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a susținut în această dimineață o declarație de presă privind pandemia de coronavirus în România. Informațiile oficialului vin la scurt timp după ce a participat la o întâlnire de lucru a premierului Ludovic Orban cu miniștri și șefi ai instituțiilor cu atribuții de control în contextul crizei COVID-19.
Citește și: O tânără din Brazilia, răpusă de coronavirus imediat după ce a născut gemeni
Ministrul Sănătății a mărturisit în timpul declarațiilor că în cazul în care se impune, vom avea și o prelungire a stării de alertă. În legătură cu revenirea la starea de urgență, Nelu Tătaru a spus că, deocamdată, nu este cazul pentru o asemenea decizie radicală și a subliniat: “Nu avem pericolul stării de urgență, gestionăm numărul de cazuri”. În plus, a îndemnat populația să respecte măsurile pentru prevenirea răspândiririi bolii rare din China.
“(…). Țin să menționez că lucrăm la un proiect de lege (…). Tot ce ține de carantină, de izolare la domiciliu trebuie respectat (…), dar interpretarea particulară a fiecăruia dintre noi poate aduce efecte pozitive sau negative. Recomand corpului medical să beneficieze de tot ce trebuie pentru carantină sau izolare. Tot ce ţine de caranatină şi izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări. (…).
În pofida a tot ce se discută, izolarea rămâne o regulă de bază, pentru tot ce înseamnă familii și persoane din jurul nostru. Mergem spre o rată de transmitere a COVID-19 de 1,4, avem în continuare focare. Avem în continuare focare în desfășurare, avem în continuare focare care se nasc (…). Ține doar de noi, de acel spirit civic să controlăm. (…). Dacă se impune, se va prelungi starea de alertă (…). Nu ne-am relaxat, pandemia nu s-a terminat”, a declarat Nelu Tătaru.
Ulterior, ministerul Sănătății a dat cuvântul secretarului de stat Bogdan Despescu.
“Au fost luate următoare măsuri:
– suplimentarea efectivelor și forțelor care acționează în teren pentru verificarea respectării regulilor de protecție sanitară. Organizarea unor grupe de coordonare operativă la nivelul municipiului București și în județe sub coordonarea prefecților cu scopul de a analiza situația operativă și a direcționa forțele către zonele de risc identificate;
– organizarea unor echipe mixte de polițiști, jandarmi, pompieri, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă și de la direcția sanitar veterinare, dar și reprezentanți de la protecția consumatorilui pentru a efectua verificări. Acționăm cu prioritate pe litoralul Mării Negre, în zonele turistice pentru a vedea dacă sunt (…).
Am stabilit organizarea unor acțiuni cu efective mărite vizând mai multe zone, zone aglomerate, centrele comerciale, piețe, atât în zona urbana, cât și în cea rurală. De asemenea, acționăm cu prioritate pe litoralul Mării Negre, în zonele turistice și în zonele de munte.Vom aloca suficiente astfel încât să acoperim cea mai important perioadă din această lună, respectiv zona sfârșitului de săptămână, unde foarte mulți cetățeni sunt prezenți în spațiile publice. Vom transmite un număt TelVerde la care oamenii pot face sesizări pe care noi le vom verifica. Acolo unde vom constata încălcări ale legii, vom lua măsuri ferme. Nu vrem să dăm sancţiuni, dar le vom da unde şi când e cazul”, a afirmat Bogdan Despescu.
Descoperă și: Șah mat! SUA a cumpărat tot stocul existent de tratament pentru coronavirus!
https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/993367141096542/?v=993367141096542¬if_id=1593759954182169¬if_t=live_video
Întrebat despre redeschiderea restaurantelor, Nelu Tătaru a transmis: “Suntem la trei săptămâni de creştere constantă a numărului de cazuri. Evaluam fiecare creștere a fiecărei zilei, în măsura în care situaţia ne va permite, vom lua în calcul inclusiv redeschiderea restaurantelor. Dacă se impune, vom avea şi o nouă stare de alertă”.
Legat de deciziile Curții Constituționale și motivarea privind izolarea, carantina și internarea pacienților asimptomatici, ministerul Sănătății a spus: “Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom prezenta săptămâna viitoare, în care vom clarifica recomandările primite din partea CCR”.