Parlamentul a decis înființarea unei comisii de anchetă care se va ocupa cu achizițiile și gestionarea stării de urgență din România. A fost numit și cel care o va conduce.
CITEȘTE ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PROIECTUL BRUA: „RUSIA PĂTRUNDE NESTINGHERITĂ ÎN EUROPA PRIN ACESTE CONDUCTE”
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, cu majoritate de voturi, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă. Proiectul a fost votat cu 337 de voturi, contra acestuia nu a fost nimeni, iar trei parlamentari s-au abținut.
Conform hotărârii aprobate, la solicitarea liderilor PSD, Pro Europa și ALDE – Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu – Tăriceanu, semnată de 77 de aleși, obiectivele acestei comisii parlamentare vizează, printre altele, analiza fundamentării și eficienței măsurilor de informare, verificare și monitorizare epidemiologică a cetățenilor români care s-au întors în România din zonele de risc de la declanșarea epidemiei de coronavirus și verificarea modului în care s-au fundamentat și elaborat ordonanțele militare pe perioada stării de urgență, precum și a mijloacelor de informare care au stat la baza fundamentării și elaborării acestora.
Comisia care se va ănființa în scurt timp își propune verificarea achizițiilor de materiale necesare, medicamente și alte produse folosite pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19 precum și la diagnosticarea și tratarea persoanelor susceptibil a fi infectate și infectate cu acest virus.
Un alt obiectiv al comisiei este de a verifica modului în care au fost alocate sume din bugetul de stat pentru asigurarea de materiale și substanțe necesare limității efectelor răspândirii și tratării infectării cu COVID-19, precum și asigurării alocărilor bugetare necesare susținerii economiei, scrie gandul.ro.
„Comisia este împuternicită să facă audieri și să ceară autorităților și instituțiilor publice, oricăror structuri de specialitate ale statului, altor entități publice sau private, perecum și cetățenilor, să îi pună la dispoziție date, informații și materiale necesare și utile pentru clarificarea obiectivelor Comisie de anchetă”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat.
În aceste condiții, comisia de anchetă poate invita, pentru audieri și explicații, orice persoană care poate avea cunoștință despre o faptă sau împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectivele anchetei.
Comisia de anchetă va fi formată din 21 de membri – 9 de la PSD, 4 – PNL, 3 – USR, 2 – Pro Europa, 2 – UDMR și 1 – PMP – și va fi condusă de un birou, compus dintr-un președinte (din partea PSD), trei vicepreședinți (PNL, USR și Pro Europa) și un secretar (UDMR).