Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, este de părere că România va fi lovită de valul 2 al pandemiei de coronavirus, în iulie-august și ne întoarcem la Starea de Urgență.
Medicul crede că revenirea la starea de urgență ar fi o soluție bună în cazul în care populația continuă să nu ia în serios măsurile minime de precauție impuse de autorități.
Dacă este să ne gândim la creșterea uriașa a numărului de noi îmbolnăviri cu coronavirus în România din ultimele zile, izbucnirea unor focare de infecție în mai multe zone și spitalele pline de pacienți în Capitală reprezintă semnale de alertă pentru medici.
De asemenea, medicul Cristian Oancea spune despre ignorarea regulilor minime de după relaxare și pericolul care e iminent.
„Inițial, când am calculat după statistica epidemiologică a unui virus, ne așteptăm că vălul 2 să fie abia în noiembrie-decembrie. Am spus-o de mai multe ori, pentru că noi nu știm să fim responsabili și disciplinați…
Mă gândesc la noi, că și popor. Am privit acești pași de relaxare fără o anumită responsabilitate și, practic, ce am cerut noi au fost măsurile de bun simț: să te speli pe mâini, să îți aerisești casa, să porți masca pentru a fi protejat și tu și colegii.
Nu am cerut măsuri extraordinare. Să ne limităm puțin distanța fizică la 1,5-2 metri, dacă avem o infecție respiratorie, să stăm acasă. Am cerut măsuri de bun simț, dar uitați-va cu ce ne confruntăm.
E posibil că valul 2 să fie declanșat chiar de noi, populația, și e posibil că valul 2 să fie mai agresiv. Gândiți-va că Sars Cov 2 nu se compară ca agresivitate cu alte virusuri. Nu știu ce decizie se va lua…. Cât a fost stare de urgență, cu măsuri dure, am scăzut” – Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, într-un interviu pentru Opinia Timisoarei.coro
Potrivit acestuia, relaxarea e bună pentru că trebuie să pornim economia, dar cu condiția ca oamenii să respecte regulile minimale.
Medicul a avertizat că și sistemul sanitar riscă să fie depășit de situație, patru spitale din Capitală fiind deja pline: Institutul Matei Balș, Spitalul Victor Babeș, Spitalul și Institutul Marius Nasta.