Epidemia de coronavirus a făcut ravagii în întreaga lume, deși modul de apariție a virusului ucigași nu a fost încă stabilit cu exactitate, unii oameni de ştiinţă susţin că pangolinul a fost gazda intermediară pentru noul coronavirus.
Virusul COVID-19 a fost descoperit pentru prima dată în oraşul Wuhan, din centrul Chinei, în luna decembrie. În medicina tradițională chinezească solzii de pangolin ocupau un loc important, însă China a decis retragerea acestora de pe lista oficială de ingrediente aprobate pentru a fi folosite în medicina tradiţională. (CITEȘTE ȘI: CHINA SE CONFRUNTĂ CU VALUL DOI DE CORONAVIRUS! UN ORAȘ CU PESTE PATRU MILIOANE DE LOCUITORI A FOST ÎNCHIS DIN NOU DIN CAUZA VIRUSULUI)
Deși se poate crede că această decizie are legătura cu conexiunea descoperită între animal și noul virus, se pare că decizia a fost luată în contextul creşterii protecţiei acordate acestui mamifer pe cale de dispariţie, informează site-ul publicaţiei britanice The Guardian şi agenţia DPA.
Solzii de pangolini au fost excluşi de autorități de pe lista oficială a Farmacopeei Chinezeşti de anul acesta, împreună cu alte substanţe, printre care unele pastile pe bază de fecale de liliac, a informat marţi publicaţia de stat de limbă engleză The Paper, potrivit Agerpres. (VEZI ȘI: CHINA INTENȚIONEAZĂ SĂ-I TESTEZE PE TOȚI CEI 11 MILIOANE DE LOCUITORII DIN WUHAN! AUTORITĂȚILE SUNT ÎN ALERTĂ DUPĂ CE AU FOST DEPISTATE ȘASE NOI CAZURI)
Pangolinii sunt cele mai traficate animale din lume, iar solzii lor sunt utilizaţi frecvent ca ingredient în medicina tradiţională chineză, deşi valoarea lor terapeutică nu este dovedită ştiinţific.
Eliminarea solzilor de pangolin din medicina tradițională chinezească vine după ce vineri, autoritatea forestieră din China a conferit cel mai ridicat nivel de protecţie pangolinilor, din cauza riscului lor de dispariţie. Această măsură a bucurat reprezentanții drepturilor animalelor, dar a ridicat și multe semne de întrebare și suspiciune.