În ultimele 24 de ore a fost înregistrată – potrivit informațiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică – o scădere considerabilă a numărului de îmbolnăviri din cauza noului coronavirus.
În astfel de condiții, specialiștii iau în calcul faptul că starea de alertă ar putea să nu mai fie prelungită, în România, după data de 15 iunie. Și, bineînțeles, o astfel de perspectivă nu poate fi decât îmbucurătoare. Însă, în același timp, situația medicală este monitorizată permanent, tocmai pentru că o relaxare bruscă – oamenii s-ar simți într-o ”falsă siguranță” și ar trata cu superficialitate distanțarea fizică sau portul măștii de protecție, spre exemplu – ar fi periculoasă pe termen mediu și lung.
România ar putea ieși din starea de alertă, după 15 iunie, este adevărat, dar – în următoarea săptămână – evoluția crizei medicale induse de noul coronavirus va fi esențială. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate, astăzi, alte 125 noi cazuri de îmbolnăvire. Duminică au fost raportate 189 de cazuri noi de îmbolnăvire, iar sâmbătă 187. (CITEȘTE ȘI: FOCAR DE CORONAVIRUS ÎNTR-O CATEDRALĂ DIN IAȘI. ÎN TOTAL, ȘASE PERSOANE AU FOST CONFIRMATE POZITIV)
Trecerea la starea de alertă și la unele măsuri de relaxare nu înseamnă că, în funcție de evoluția pandemiei, nu pot fi luate, din nou, măsuri restrictive. Din fericire, până acum, situația este sub control, a spus Ludovic Orban, însă riscurile nu pot fi minimalizate, într-un scenariu extrem putându-se ajunge, din nou, la… starea de urgență.
Măsurile de relaxare îi determină pe oameni să iasă cât mai mult timp în aer liber și să se adune, mai mulți, într-un singur loc. Dar regulile de distanțare socială și de protecție trebuie, neapărat, respectate.
”Vă spun care a fost rațiunea acestei măsuri – a fost foarte simplă. Din cauză că se adună foarte mulți oameni la un loc, dacă se descoperă un caz de persoană care este pozitivă, care s-a dus într-o terasă, ai nevoie pentru rapiditatea anchetei epidemiologice să poți să consulți bazele de date ca să știi care sunt persoanele care există cu risc de infectare. Emoțiile sunt legate de respectarea regulilor, de punerea în practică a acestor chestiuni care sunt importante. Și la un concert, de exemplu, la un concert în aer liber trebuie respectate regulile pe care le-am stabilit, de distanță fizică, de protecție sanitară, purtarea măștii la concert”, a mai spus premierul Ludovic Orban la digi24.ro. (VEZI ȘI AICI: CE RISCĂ PRINȚUL JOACHIM DUPĂ CE S-A INFECTAT CU NOUL CORONAVIRUS LA O PETRECERE CU 27 DE OAMENI ÎN SPANIA: “REGRET PROFUND ACȚIUNILE MELE”)