La mai bine de jumătate de an de la apariția noul coronavirus (SARS-CoV-2), oamenii de știință nu au reușit să găsească un vaccin împotriva acestei boli rare, care, potrivit celor mai noi statistici, a răpus 372.509 de vieți omenești. Cu toate acestea, în laboratoarele din întreaga lume se fac numeroase studii în legătură cu COVID-19. Iar recent, cercetătorii au oferit vești triste pentru femeile însărcinate după ce au încheiat un studiu privind pericolul infecției cu noul coronavirus.
O echipă de medici a realizat o cercetare la spitalul NorthWestern din Chicago, unde a analizat placenta a 16 femei care au născut după ce au fost testate pozitiv cu noul coronavirus. Din păcate, toate au părut să aibă afecțiuni placentare, de gravități diferite. Specialiștii au dezvăluit în cadrul unui interviu că, dintre cele 16 paciente, 15 au dus sarcina la termen, dar a fost raportat și un avort spontan. Deocamdată, nu s-a putut stabili dacă pierderea sarcinii a fost cauzată de COVID-19.
Nu rata: PARTENERIAT. Militari români în Alabama, schimb de bune practici în lupta cu COVID-19
Virusul SARS-CoV-2 afectează plămânii și poate cauza probleme și la nivelul inimii, ficatului sau rinichilor. Aceste informații i-au determinat pe oameni de știință de la Universitatea Northwestern să cerceteze dacă acesta afectează și placenta. În urma testelor făcute, ei au descoperit că 12 dintre femeile care au născut au suferit o afecțiune placentară denumită malperfuzie vasculară, care poate limita fluxul de sânge dintre mamă și fetus. Șase dintre ele (inclusiv cele 3 care nu au suferit de malperfuzie vasculară) aveau cheaguri de sânge în placentă. Specialiștii au subliniat că aceste afecțiuni nu au dus la multe probleme grave.
“Femeile care au născut la termen au avut sarcini și nașteri normale. Nici nu ne-am așteptat să găsim probleme placentare, dar se pare că acest virus cauzează și astfel de probleme”, a declarat Jeffrey Goldstein, autor al studiului, relatează publicația libertatea.ro.
În vreme ce organele fetusului sunt în formare, placenta asigură fluxul de oxigen și nutrienți dinspre mamă spre făt. Nu e clar în ce măsură cheagurile placentare afectează acest proces, dar cercetătorii notează și că placentele din acest studiu erau în general mai mici decât media.
E nevoie să fie menționat faptul că acesta este un studiu cu destul de puțini participanți, pentru că, din fericire, nu au fost multe femei gravide diagnosticate cu boala mortală din China. De altfel, acest aspect reprezintă un motiv pentru care cercetătorii evită să tragă concluzii clare. Toate astea, deși se știe acum că virusul provoacă afecțiuni placentare, dar nu e clar încă în ce măsură aceste probleme afectează fătul sau mama.
Potrivit oamenilor de știință, niciunul dintre bebeluși nu a manifestat vreo problemă detectabilă de sănătate și nici unul dintre ei nu a fost infectat cu boala rară din China, SARS-CoV-2. Aceștia au avertizat că femeile gravide care sunt diagnosticate cu această maladie trebuie monitorizate atent, în special prin metode neinvazive cum ar fi analizele cu ultrasunet.
“E din ce în ce mai clar că pacienții COVID-19 suferă probleme de coagulare și afecțiuni ale vaselor de sânge. Studiul nostru sugerează că s-ar putea produce cheaguri de sânge și la placentă”, a mai spus specialistul.
Descoperă și: Fostul prezentator Leonard Miron a fost testat pozitiv cu noul coronavirus