Raed Arafat a oferit primele explicații după ce ÎPS Pimen a fost înmormântat de peste o mie de oameni, în timp ce mulți dintre români nu au avut nici măcar șansa să-și ia adio de rudele răpuse de coronavirus.
ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a încetat din viață la vârsta de 90 de ani, după o luptă grea cu coronavirusul. La slujba de înmormântare care a avut loc vineri luat parte peste o mie de credincioși, deși, în această perioadă, astfel de evenimente trebuie să se desfășoare cu cel mult 16 persoane.
Situația i-a indignat pe mulți români, în special pe cei care nu au mai apucat nici măcar să-și vadă rudele decedate. Raed Arafat, șeful DSU, a dezvăluit că el a oferit permisiunea ca ÎPS Pimen să fie condus de sute de oameni pe ultimul drum. Acesta a explicat și motivele pentru care a luat această decizie.
“Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva. Dar s-a acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile. Noi am acceptat în ideea că, fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți. Însă acceptul nostru a fost fără vreo excepție la partea de sănătate publică. Ce am dat a fost cu respectarea distanțării sociale, cu purtarea măștii. Dacă s-au încălcat regulile la fața locului, asta nu mai ține de noi. S-a dat un document pe baza unei analize făcute de INSP. Noi nu dăm de capul nostru”, a declarat Raed Arafat potrivit recorder.ro.
ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat în lumea veșniciei la vârsta de 90 de ani. Sfinția Sa și-a dat obștescul sfârșit pe un pat de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” București, acolo unde era internat de pe 20 aprilie, după ce a fost infectat cu COVID-19.
NU RATA: ÎPS PIMEN, ÎN SICRIU SIGILAT! ANUNȚUL FĂCUT DE PATRIARHIA ROMÂNĂ
Într-un ultim interviu, în urmă cu un an, în Monitorul de Suceava, ÎPS Pimen a mărturisit, între altele, unde și-ar dori să fie înmormântat.
“Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană.
Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, a spus ÎPS Pimen.