Este vestea pe care cei dornici să ajungă pe litoral o așteptau: nu te infectezi cu virusul COVID-19 din apa mării, dar și din orice fel de ape. Ministerul Sănătății a confirmat că nu există risc de contaminare.
Însă pentru salvamari situația se modifică. Ei nu vor avea voie să facă respirație gură la gură ca procedură de resuscitare, anunță stirileprotv.ro. Medicii mai atrag atenția că trebuie păstrată distanțarea socială de cel puțin un metru și jumătate, în apă sau pe plajă, pentru protecția sanitară.
”Manevrele de resuscitare vor rămâne la fel, în schimb pentru respirația gură la gură care o foloseam în anii trecuți vom introduce balonul. Începând cu acest an, vom folosi balonul în patrula cu barca și așa mai departe”, a explicat un salvamar.
”Vom avea această trusă la fiecare foișor, fiecare foișor va dispune de o astfel de trusă, inclusiv acest balon. În permanență trusa și toate materialele pe care le folosim la intervenție vor fi dezinfectate”, a completat tot un salvamar de pe plaja de la Mamaia.
De asemenea, salvamarii vor trebui să poarte măști de protecție. ”Măștile vor fi ușor de utilizat, vor avea un elastic prins pe partea de spate, va trebui să le purtăm în permanență, intrând în contact cu foarte multă lume, să fim feriți. Le vom utiliza atât la intervenție, cât și pe plajă”, a povestit unul dintre cei care salvează vieți. (AFLĂ ȘI: Imaginea zilei la Timișoara! Un șofer a devenit cascador fără voie, pe treptele parcului Iulius Town)
Pe 1 iunie, salvamarii de pe celebra plajă Mamaia vor intra în dispozitiv. Vor fi dotați cu baloane de resuscitare, dar și cu dispozitive speciale conectate la butelii cu oxigen.
Conform Ghidului OMS din 23 aprilie 2020, nu există dovezi care să sugereze prezența coronavirusului în corpurile de apă. Totuși, conform medicilor, un mic risc există.
”Nu avem date științifice care să demonstreze că infecția cu acest virus s-ar transmite prin apa de mare. Apa de mare, după cum știm, este și sărată, există curenți în apa de mare care ajută la purificarea apei, însă și îmbăierea în apa de mare în aceasta perioada presupune respectarea regulilor. Mă refer aici la distanță, atenția la secrețiile orale, la gura, la nas. Deci distanța revine și aici ca regulă”, a explicat Dr. Loti Popescu, Direcția de Sănătate Publică Constanța.
CITEȘTE AICI: Nou-născut din Buzău, confirmat cu COVID-19 cum a venit pe lume! Mama lui are același diagnostic
Iar biologul Adrian Bâlbă spune că ”marea diluează foarte mult, infecția virală ține de cantitatea de viruși pe care o primești, de virioni. În consecință, și asta prin diluție, este suficient să explicăm ca imposibila, improbabilă nici măcar la nivel teoretic, contaminarea prin apa mării. Contaminarea este posibilă pe plajă. Este posibilă pe plajă pentru că este ca orice contaminare pe uscat”.