Un specialist în IT a început să dezvolte o aplicație care să ajute oamenii în combaterea noului coronavirus. Tânărul român s-a apucat de acest roiect încă de la începutul pandemiei, fără să garanteze vreun succes.
„Noi suntem pe lista scurtă de proiecte a STS de mai bine de o lună. Rămâne de văzut dacă acum o să ne bage mai mult în seamă. Înţelegem că o să-i contacteze şi Comisia Europeană, să le spună de noi”, a declarat Andrei Ţăranu pentru Libertatea.
Andrei Țăranu a început să lucreze la acest proiect imediat cum a realizat care sunt efectele pandemiei. Primul său model s-a dovedit a fi „naiv”, aşa cum singur îl descrie, dar a realizat că poate fi salvat. A intrat în contact cu unii dintre cei mai buni data scientists de pe piaţă şi aşa l-a cunoscut pe Ivan Bestvina, din Croaţia, care în ultimii 5 ani a studiat modele de contagiune şi a scris şi lucrări pe această temă.TRE
„A reuşit să dezvolte o arhitectură logică viabilă, care să corespundă că tiparul după care se răspândeşte virusul. A primit peer review de la specialişti în date de la MIT şi Oxford”, explică Andrei.
CITEȘTE ȘI: TERORISM. Femeie suspectată de propagandă teroristă, reținută de procurorii DIICOT
Practic, modelul de contagiune, odată pus într-o aplicaţie, te anunţă dacă ai avut contact recent cu o persoană care a fost depistată pozitiv de COVID sau cu o persoană care a raportat ulterior simptome.
„În baza interacţiunilor avute, primeşti o alertă: mergi acasă, stai acasă până când ţi se alocă un test.”
Modelul dezvoltat de Andrei şi de echipa pe care a strâns-o a fost folosit în aplicaţia oficială a guvernului indian. În doar 41 de zile, 100 de milioane de utilizatori au instalat-o şi o folosesc.
CITEȘTE ȘI: COVID-19. Modificări ale Legii privind starea de alertă, adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență
În România, proiectul a fost transmis către STS, însă Andrei spune că până acum nu a primit niciun răspuns. Între timp, el şi echipa sa au câştigat un premiu de 3.000 de euro de la Comisia Europeană pentru acest proiect.