Proprietar de restaurante și cu câteva sute de angajați, Marius Tucă a răbufnit după ce a aflat că nu își poate relua afacerile! În cadrul unui interviu, cunoscutul jurnalist și-a arătat indignarea și a înșirat câteva motive pentru care îl așteaptă pe premierul Ludovic Orban pe 15 mai la prânz, pe terasă.
Marius Tucă este de părere că decizia Guvernului de a ține restaurantele închise și după data de 15 mai este discriminatorie, având în vedere că saloanele de înfrumuseţare şi clinicile stomatologice se redeschid începând cu mijlocul acestei luni. În plus, a mai spus acesta, distanţarea fizică s-ar face mai degrabă pe terasele restaurantelor decât în hipermarketuri şi în saloanele de cosmetică.
“Să ţii restaurantele închise fără niciun argument logic, dar să deschizi saloanele de cosmetică şi frizeriile reprezintă o măsură total discriminatorie. Nu înţeleg care e fundamentul deciziei Guvernului şi care e pericolul în restaurante, dacă se păstrează distanţa fizică între clienţi, starea de sănătate a personalului e verificată, iar condiţiile de igienă sunt sporite. În toată această perioadă în care restaurantele au făcut livrări nu am auzit de niciun caz de infectare, nici al angajaţilor şi nici al clienţilor”, a declarat Marius Tucă, relatează Ziarul Financiar.
“Problema nu e cât aduc restaurantele la PIB, ci faptul că ele deservesc milioane de oameni. Oamenii se vor întoarce la muncă după 15 mai, iar aşa cum vor sta în birouri păstrând distanţarea fizică ar putea sta şi la masă la restaurant”, a mai spus cunoscutul jurnalist.
Deşi au avut mult mai multe cazuri cu infecţii de COVID-19, alte state au permis redeschiderea restaurantelor. Serbia, Italia, Spania, Germania au luat deja măsuri în acest sens, iar în Suedia nu au fost închise niciodată.
– Riscul de infectare cu noul coronavirus este la fel de redus sau poate mai redus decât în alte sectoare care nu au fost oprite (servicii de curierat, hipermarketuri, saloane de înfrumuseţare, farmacii etc.);
– Veniturile din livrările la domiciliu acoperă doar 20 – 30% din sumele necesare funcţionării normale a unui restaurant;
– Industria restaurantelor a ajuns să muncească pentru firmele de delivery: comisioanele luate de companiile care fac livrări sunt foarte mari, de 30- 40% din valoarea unei comenzi, iar clienţii sunt de asemenea taxaţi;
– Guvernul nu a luat încă măsuri de sprijinire a acestui sector: este neclar dacă măsura şomajului tehnic va fi păstrată pentru restaurante după 15 mai şi dacă va exista o schemă de sprijin financiar pentru plata chiriilor (în Franţa, Guvernul a plătit chiriile restaurantelor pe perioada cât au fost închise);
– Cei 400.000 de angajaţi din industria restaurantelor nu mai pot trăi cu 1.000 – 1.500 de lei net pe lună, cât este şomajul tehnic; un ospătar ajunge, în condiţii normale, la venituri lunare de peste 1.000 de euro net pe lună (salarii + bacşiş), bani care s-ar întoarce în economie dacă restaurantele s-ar redeschide;
– Statele europene care au raportat mult mai multe cazuri de infecţii cu COVID-19 decât România au deschis sau se pregătesc să redeschidă restaurantele în următoarele săptămâni.
– Distanţare fizică între clienţi de 1,5 metri; excepţie fac mesele de familie, unde membrii familiei pot sta mai apropiaţi, întrucât aceştia deja locuiesc împreună;
– Menţinerea distanţării să fie obligatorie pentru orice local, indiferent de suprafaţa acestuia;
– Terasele cu o capacitate de 50 de locuri să poată amenaja măcar mesele pentru 25-30 de clienţi pentru a menţine distanţarea fizică de 1,5 metri;
– Condiţii suplimentare de igienă: fiecare masă să aibă un recipient cu geluri dezinfectate pentru clienţi, mesele să fie curăţate cu soluţii care conţin clor, ospătarii să poarte măşti şi să îşi schimbe mănuşile după fiecare servire;
– Angajaţii restaurantelor să fie testaţi anti-Covid înainte să se întoarcă la muncă, iar în fiecare zi să li se ia temperatura înainte de a începe programul de lucru;
– Restaurantele îşi rezervă dreptul de a invita clienţii care prezintă anumite simptome (tuse, secreţii nazale etc.) să părăsească localul pentru a evita riscul contaminării angajaţilor şi al celorlalţi clienţi.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=919168091886489&id=100013799198412
Marius Tucă este co-proprietar al restaurantelor Ancora, Poesia, Yoshi,Taverna Sârbului şi Fior di Latte şi partener al grupului Mediafax- Ziarul Financiar.