Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările să retesteze pneumonii suspecte de la finalul anului trecut. Motivul? Ar putea fi descoperite cazuri incipiente de coronavirus. Alexandru Rafila a declarat, însă, că nu are informații privind existența unor cazuri suspecte de pneumonie în România.
”Întodeauna când există o astfel de situație, cum e cea provocată de coronavirus, există și studii care încearcă să vadă cât de repede a circulat, eventual, în comunitate. Dacă au existat pneumonii care nu au avut o cauză cunoscută, se încearcă să se identifice dacă cumva a existat o infecție produsă de acest virus, care teoretic a fost identificat la începutul lui decembrie în China. Lucrul acesta se poate face dacă există probe biologice care care au fost recoltate în acea perioadă.
Probabil că mai există prin unele laboratoare probe care au fost congelate, nu am informații să existe în România, dar nu e exclus, și probabil probe de ser provenind de la pacienți care pot să arate că au trecut prin boală. Sunt studii retrospective, nu înseamnă neapărat o retestare. Dacă îi testăm acum și găsim anticorpi, nu știm dacă au trecut prin boală, e vorba de probe care să fi provenit de la pacienții cu pneumonii de cauză necunoscută.
Noi putem să încercăm la noi în spital, dar cred că mai degrabă se referă la țări care au avut schimburi cu regiunea Wuhan. România nu e o țară mult uzitată de cetățeni chinezi, dar regiunea Lombardia e principalul hub de schimburi comerciale între Italia și China și acolo existat o mare circulație de cetățeni, nu e exclus ca intensitatea epidemiei de acolo să fie legată și de acest lucru”, a spus Alexandru Rafila, miercuri dimineață, la Digi24.
Îndemnul OMS vine după ce un doctor din Franța a confirmat o infectare cu noul coronavirus din decembrie, cu o lună mai devreme decât primul caz oficial. (CITEȘTE ȘI: MINISTRUL ECONOMIEI A FĂCUT PROMISIUNEA: LA CE PREŢURI VOR FI GĂSITE MĂŞTILE DE PROTECŢIE, OBLIGATORII DUPĂ 15 MAI)
„Ar fi grozav dacă toate țările care au avut cazuri suspecte de pneumonii în ultimele luni, fie decembrie, fie noiembrie, le-ar verifica pentru COVID-19. Nu este surprinzător, deoarece primele cazuri de COVID-19 au avut simptome de la începutul lunii decembrie, așa că este posibil ca oameni infectați din Wuhan să fi călătorit atunci și în alte țări”, a declarat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS.