Terapia cu plasmă este o tehnologie folosită deja de sistemele performante de sănătate din China, Israel, Italia, Germania, Marea Britanie, SUA sau Coreea de Sud, în lupta cu COVID-19. În urma unui studiu clinic pe 100 de pacienți, un medic din Peninsulă a anunțat că tratamentul dă rezultate.
Potrivit lui Giuseppe De Donno, primele efecte ale terapiei cu plasmă hiperimună apar după doar câteva ore, oferind și un exemplu clar în acest sens.
“La terapie intensivă e internat un băiat de 28 de ani, pe nume Francesco. Joi era într-o secţie COVID, dar starea lui s-a agravat a doua zi. Am cerut Comitetului de etică să putem folosi plasma şi în cazul lui, ne-au dat acordul, iar după doar 24 de ore, el nu mai avea febră și era bine, iar azi (n.red. – duminică) l-am scos de pe ventilaţia mecanică”, a spus dr. Giuseppe De Donno, șeful Secţiei de Pneumologie de la Spitalul Carlo Poma din Mantova, un oraş din nordul Italiei, potrivit libertatea.ro.
“Acum, în două zile el se va putea reîntoarce la părinții lui. Starea lui e bună, iar în urmă cu puțin timp mi-a trimis un mesaj amuzant de pe telefonul, mi-a scris: «Unde este supereroul meu?». Pentru o glumă, merge, dar, vă implor, fără eroi sau supereroi. Sunt doar un medic”, a mai spus medicul.
PRECIZĂRI. OMS respinge teoria SUA: Nu avem dovezi că virusul a plecat din laboratorul din Wuhan
După ce 100 de pacienți au fost tratați cu plasma hiperimună, Giuseppe De Donno a dat un verdict clar. “Tratamentul funcționează. De-a lungul acestei luni nu am avut decese în rândul persoanelor tratate. Doar pacienții a căror stare s-a ameliorat până la vindecare sau care s-au stabilizat. Nici un caz cu stare agravată. Avem mărturii și evoluţiile clinice ale multor pacienți. Am transmis totul comunității științifice, așteptăm publicarea lor”, a precizat medicul.
NU RATA: ESTE OFICIAL! S-A STABILIT PROTOCOLUL DE TRATAMENT ÎN CAZUL PACIENȚILOR CU CORONAVIRUS
Giuseppe De Donno îndeamnă totuși la calm și recunoaște că terapia nu dă rezultatele așteptate la toți pacienții infectați cu coronavirus.
“Nu putem alimenta falsele speranțe. Dacă boala a evoluat suficient de mult pentru a compromite funcționalitatea organelor, nu există vreo plasmă care să oprească asta. În acest caz, mortalitatea rămâne ridicată, deoarece viroza nu mai este acolo și, prin urmare, nu virusul este inamicul, ci daunele provocate de virus. De aceea, pacienții în stare foarte gravă nu pot fi înscriși în protocolul nostru de cercetare”, a precizat medicul italian.