De luni, 4 mai, restricțiile de deplasare în Germania au intrat în prima fază de relaxare. Christian Drosten, cel mai important expert în COVID-19 din țară, nu este însă deloc liniștit. Își face griji că numărul persoanelor infectate ar putea crește din nou și, astfel, să urmeze un al doilea val de îmbolnăviri.
VEZI AICI: FOCAR DE COVID-19 LA UN ABATOR DIN GERMANIA! PESTE 200 DE LUCRĂTORI ROMÂNI AU FOST INFECTAȚI
“În acest moment, vedem unităţile de terapie intensivă pe jumătate goale în Germania. Acest lucru se datorează faptului că am început testarea precoce şi la scară largă şi am oprit epidemia – adică am adus factorul de reproducere la sub 1. Acum, s-a instalat ceea ce eu numesc ‘paradoxul de prevenire’. Oamenii pretind că am reacţionat excesiv, există o presiune politică şi economică pentru a reveni la normal. Planul federal este de a ridica uşor restricţiile, dar pentru că landurile germane îşi stabilesc propriile reguli, mă tem că vom vedea multă creativitate în interpretarea acestui plan. Îmi fac griji că numărul de reproducere va începe să crească din nou şi vom avea un al doilea val”, a spus Christian Drosten, potrivit adevarul.ro.
Potrivit unui studiu efectuat în principalul focar al pandemiei din Germania, la Gangett, o persoană din cinci infectată cu noul coronavirus nu prezintă simptome. Cum, de altfel, există și în alte țări afectate de COVID-19.
Întrebat despre imunizarea în grup, Christian Drosten a declarat: “Pentru a obţine imunitatea de turmă, avem nevoie de 60-70 la sută din populaţie să prezinte anticorpi împotriva virusului. Rezultatele testelor de anticorpi sugerează că în Europa şi SUA, în general, cifrele sunt scăzute, dar testele nu sunt de încredere – toate au probleme cu rezultatele fals pozitive.
NU RATA: GERMANIA A GĂSIT LEACUL PENTRU CORONAVIRUS! CUM PUTEM FACE PENTRU A LE URMA EXEMPLUL
În plus, imunitatea de turmă nu este toată povestea. Aceasta presupune o amestecare completă a populaţiei, dar există motive pentru care întreaga populaţie nu poate fi infectată la un moment dat – şi au legătură cu reţelele sociale pe care oamenii le formează. Reţelele sociale se schimbă şi oameni noi sunt expuşi la virus. Astfel de efecte pot conduce la valuri de infecţie. Un alt factor care ar putea afecta imunitatea de turmă este dacă alte coronavirusuri – cele care provoacă răceala comună, de exemplu, oferă protecţie. Nu ştim, dar este posibil”.