Până pe 27 aprilie, numărul deceselor provocate de COVID-19 în rândul persoanelor aflate în căminul de bătrâni “Sfântul Ilie” din Galați a ajuns la 33. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, a luat legătura cu Petrișor Chiru, fiul unuia dintre bătrânii care a contactat virusul în azil și care și-a găsit sfârșitul la spital. Mărturiile bărbatului sunt, fără exagerare, cutremurătoare!
(VEZI AICI: RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! „PACIENTUL 17” A CERUT AJUTOR LA GEROTA CU O SĂPTĂMÂNĂ ÎNAINTE DE A FI DEPISTAT POZITIV, DAR…)
Potrivit anchetei epidemiologice declanşate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, virusul a ajuns la “Sfântul Ilie” după data de 20 martie, iar “pacientul zero” a fost chiar directoarea căminului. Femeia a luat virusul de la soțul ei, revenit dintr-o excursie de o săptămână în Antalya, Turcia. În prezent, peste 60 de persoane în vârstă primesc tratament în diferite spitale din oraș, după ce s-au infectat în azil.
(NU RATA: CORONAVIRUSUL BAGĂ SHOWBIZ-UL ÎN FALIMENT)
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până pe 30 aprilie, ora 22:00, nu mai puțin de 717 români au fost răpuși de COVID-19. Pe poziția 511 este trecut un bărbat în vârstă de 70 de ani, din județul Galați. Potrivit datelor oficiale, i s-au recoltat probe pe 7 aprilie, iar în aceeași zi a fost confirmat pozitiv cu coronavirus. Ulterior, pe 22 aprilie, a murit la spitalul CFR din localitate. Bătrânul s-a infectat chiar la căminul “Sf. Ilie”, unde era internat din septembrie 2016.
CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă, în exclusivitate, mărturii cutremurătoare ale lui Petrișor Chiru, fiul celei de-a 511-a persoane care murit în țară din cauza COVID-19. Bărbatul a aflat că azilul unde este internat și tatăl lui a ajuns un focar coronavirus în timp ce era în Germania, țară unde lucra ca șofer de TIR, încă din septembrie 2019.
“Am aflat de situație duminică, pe 5 aprilie, pe la 8 dimineața, eram în Germania. Am văzut că un cămin privat ar avea probleme cu coronavirusul. Apoi, în jur de ora 10, m-a sunat soția și mi-a spus că acel azil privat este, de fapt, «Sfântul Ilie», unde este internat tata. Am sunat imediat acolo. Am înțeles că deja testaseră etajele 1 și 2, vineri și sâmbătă. Soția s-a dus acolo, pentru că stăm foarte aproape de azil și mi-a spus că a văzut o ceartă între cei de la DSP și cei de la CFR, a fost un clinci între ei. Între timp, am sunat la DSP, mi s-a spus că au fost recoltați și cei de la parter, acolo unde era tata”, ne-a relatat, la început, domnul Chiru.
(CITEȘTE ȘI: CE SIMT PERSOANELE INFECTATE CU NOUL CORONAVIRUS)
În continuare, Petrișor Chiru ne-a dezvăluit cine l-a anunțat că tatăl lui a fost testat pozitiv cu COVID-19, precizând că în azil, din 6 aprilie, deja se instalase haosul, personalul nu mai făcea față, iar bătrânii abia dacă mai erau hrăniți.
“Între timp a început circul la azil, nu mai putea intra nimeni acolo. Nu mai aveau personal pentru că fusese depistat pozitiv, a fost băgat în carantină. Zilele de 6 și 7 aprilie au fost cam dramatice pentru că a venit puțin personal. Tata nu prea mai știa să folosească telefonul. Dar era un pacient lângă el, care avea handicap fizic, nu mental. Și aveam numărul dânsului și țineam legătura cu el. Și atunci ne-a spus că nu prea îi schimbă, că nu le dă de mâncare… Asta în datele respective, de 6 și 7 aprilie. Pe data de 8, pe la ora 19, am fost sunat de către fiica administratorului și mi s-a spus că tata e confirmat pozitiv cu coronavirus și că urmează să fie luat de acolo. Soția s-a dus imediat acolo, dar nu a putut discuta cu nimeni pentru că erau jandarmi, nu intra și nu ieșea nimeni”, ne-a declarat Petrișor Chiru.
Ulterior, tatăl lui Petrișor Chiru a fost transportat la Spitalul CFR, unde și-a găsit sfârșitul pe 22 aprilie. Până atunci, bărbatul, aflat în Germania, a încercat în zadar să afle care este starea reală de sănătate a părintelui său, infectat cu COVID-19. Într-un final, a fost informat că bătrânul a decedat și că familia trebuie urgent să-i ridice corpul.
“În jurul orei 22 a venit izoleta, a fost luat și transferat la Spitalul CFR, care e suport COVID-19. Și apoi a început chinul. Nu aveam cu cine lua legătura, centrala nu funcționează sâmbătă și duminică, între timp a venit și Paștele, au fost acele patru zile libere. Marți, când am sunat, mi s-a spus scurt: pacientul este stabil, este intubat și așteptăm evoluția. Am înțeles că acesta este răspunsul pe care îl primesc toți, de la orice spital.
O singură dată aveam voie să sunăm la spital. Miercuri dimineață, la ora 4.30, ora Germaniei, am fost sunat de către o doamnă doctor și mi s-a spus că tatăl meu e decedat. Am întrebat care sunt procedurile și mi s-a spus că cineva trebuie să se ocupe urgent pentru că nu au voie să-l țină mai mult de 24 de ore”, a precizat bărbatul pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România.
În continuare, Petrișor Chiru are anumite semne de întrebare cu privire la datele referitoare la decesul tatălui său, pe care le-a aflat de la Grupul de Comunicare Strategică.
“Nu mi s-a părut în regulă nici declarația oficială care este pe site, la DSP. Pacientul 511, testat în data de 7 aprilie, confirmat pozitiv pe 8 aprilie… Păi pe 6 și 7 aprilie nu s-au făcut recoltări! Singurele zile în care s-au făcut recoltări la azil au fost 3,4 și 5 aprilie, când a izbucnit focarul. Pe 6 și 7 aprilie nu a mai intrat nimeni acolo. Bănuiesc că vor să arate că ce bine s-au mișcat, că într-o zi au dat rezultatul. Nu este adevărat”, ne-a mai spus domnul Chiru.
(NU RATA: PRIMA VEDETĂ DIN ROMÂNIA, DIAGNOSTICATĂ CU NOUL CORONAVIRUS. A FOST INTERNATĂ DEJA LA ”MATEI BALȘ”!)
După ce a aflat că i-a decedat tatăl, Petrișor Chiru a plecat urgent spre România, mai ales că a doua zi era programată înmormântarea. La intrarea în țară, a întâmpinat probleme pe care sub nicio formă nu le-a anticipat. Mai mult, nu a fost lăsat să aprindă nici măcar o lumânare pentru părintele său!
“M-am dat jos din TIR, mi-am luat bagajul, m-am urcat în mașina proprie și am plecat la 6.30 dimineața, pe 22 aprilie. Am ajuns la vamă, nu am fost luat în considerare, nu aveam hârtie oficială de la firmă. Cei de la firmă s-au oferit să-mi trimită una pe WhatsApp, dar ei voiau originalul. Le-am zis că mi-a decedat tatăl. I-am rugat doar să mă lase să aprind o lumânare, mi-au zis că nu se poate. De când am intrat în țară nu mi s-a luat temperatura, nu mi s-a făcut nimic, nimic. Pe partea medicală, nimic. În carantină ești ca la pușcărie, ești închis într-o cameră. Sunt aici camere în care stau patru persoane.
Eu, ca să obțin o cameră single, am făcut scandal. Am sunat la DSP, la centrul de comandă ISU. Și le-am zis că, dacă mă bagă în cameră cu cineva, intru în greva foamei. Și, în final, mi s-a dat o cameră single. Am declarat la vamă că am apartamentul defunctului, adică al tatălui, care e gol, am o casă la 7 kilometri de Galați, pot să merg acolo. Mi-au spus scurt: «Nu! Trebuie să mergi acolo!» Am înțeles, astea sunt regulile, trebuie să merg acolo. Cel mai mult m-a durut că am bătut 2.300 de kilometri, nedormit, nemâncat și nu am putut aprinde o lumânare în seara aia. I-am rugat pe domnii polițiști, aveam 200 de metri până acolo. Nu m-au lăsat. La Crăciun a fost ultima dată când l-am văzut”, ne-a explicat bărbatul.
Situația s-a complicat și mai mult când familia a început să pregătească înmormântarea bătrânului. În primă fază, de teama coronavirusului, niciun preot nu a vrut să țină o slujbă și, astfel, tatăl lui Petrișor Chiru să fie înhumat creștinește.
“Soția mi-a spus că la ora 13 e înmormântarea. Ce probleme am mai întâmpinat și aici… Pe lângă faptul că au murit ca niște câini, au fost îngropați ca niște câini, cu hainele alea ponosite, vai de capul lor, care erau la azil, că ei nu mai erau schimbați… Cu hainele alea, băgați în saci și închiși, fără să-i vedem. Să vă zic și de preoți.
Vă spun sincer că nu găseam preot care să vină să slujească. Într-un final, prin intervenții, am ajuns la un preot care îl cunoștea pe tata. Ni s-a pus condiția cu opt persoane, dar preotul a vrut costume de protecție. Păi noi de unde să le luăm? Soția s-a oferit să cumpere, dar să i se spună de unde. Preotul i-a zis că nu știe, să facă rost. Până la urmă a acceptat și fără costume. Am o poză de la înmormântare, nu am dorit ca familia să filmeze”, ne-a declarat bărbatul.
În prezent, Petrișor Chiru este, în continuare, în carantină. Mai are de stat izolat încă șapte zile. Apoi, când va ieși, va da în judecată căminul “Sf. Ilie”, profund dezamăgit și jignit de modul în care s-ar fi purtat directoarea centrului cu el, practic “pacientul zero”, potrivit anchetei epidemiologice declanşată de DSP Galați.
“Când ies din carantină, vreau să mi se dea o declarație oficială că a fost testat pe 7 aprilie pentru că vreau să mă adresez instanței, în primul rând din cauza problemelor pe care le-am avut cu doamna M. (n.r. directoarea căminului). Și acum să vă explic și de ce. În perioada 13-20 martie, am venit în România special pentru a-mi vedea tatăl. Am venit la azil.
Nu mi-a ieșit în fața doamna M., ci o asistentă. Eu aveam la mine hainele de schimb și ce-i mai duceam. Mi-au fost preluate și atunci i-am zis să-i las ei și un rând de haine, din moment ce pe cele vechi nu le mai puteam lua. Pe 18 martie, înainte să plec, m-am dus din nou acolo, când m-am și supărat foarte tare. M-am dus la fel, cu un rând de haine și cu niște dulciuri. Au ieșit atunci doamna M. și fiica ei, ambele erau în ușă. Doamna M. avea mască pe figură, fiica ei nu, îmi amintesc perfect.
Au ieșit afară și au început: «Dar lăsați-i, domnule, că nu au nimic!». Le-am zis: «Doamnă, am venit din Germania, vă dați seama, nu l-am văzut de la Crăciun, măcar scoate-ți-l la ușă, aici». Dar până să ajung să spun să-l scoată, a început: «Aoleu, ați venit din Germania, de la curve și pești!». De parcă știe dânsa ce fel de persoane intră din Germania în România. Nu există pădure fără uscături, e drept, am încercat să îi explic că sunt șofer…
Stăteam și mă uitam, așa, la dânsa, nu am făcut cine știe ce, aveam nevoie de serviciile ei… «Bine, nu este cazul dumneavoastră, dar știu eu ce persoane vin de acolo, din Germania, curve și pești. Au umplut țara. Dacă vă las, mă închide!» I-am zis atunci dacă poate să-i dea hainele și ce i-am adus și mi-a zis: «Nu, lăsați că au ce să mănânce, au ce să bea, sunt schimbați, totul este OK». Am insistat și am întrebat-o dacă nu poate să-l aducă măcar până la ușă, că păstrăm distanța, măcar prin geam, măcar să-l văd. Nu a vrut! Am plecat, m-am gândit că va trece și asta, că voi veni de Paște. Am plecat de acolo cu coada între picioare. Acum mă voi adresa instanței, să văd și eu cine e curva și cine e peștele”, ne-a declarat, indignat, Petrișor Chiru.
În final, Petrișor Chiru ne-a dezvăluit mai multe nereguli care s-ar întâmpla la căminul “Sf. Ilie”, dar și cum a ajuns să-și interneze tatăl în locul de unde, ulterior, a contactat virusul care l-a ucis.
“În 2016, pe 26 septembrie când m-am dus eu, doamna M. abia dăduse drumul la parter. Inițial, mi-a zis că bagă doar două paturi. Apoi, la un an și ceva distanță, cu acordul meu și al încă unui domn care era acolo, Rusu Mihai, a mai băgat un pat. Atunci eram în țară. Plăteam 2.700 de lei pe lună, plus că asiguram și medicamentele. Au fost și sunt multe, multe nereguli. Ca să vă faceți o idee, la azilele de stat, la un număr de 140 de bătrâni, sunt 68 de cadre medicale.
La doamna M. la 137 sau 147 de pacienți, câți avea, erau 20! Din ce am înțeles, avea autorizație pe 66 de pacienți, asta am auzit, nu confirm, și am înțeles că pe data de 21 aprilie a obținut autorizația pentru 137 de pacienți. Mi se pare cusut cu ață albă. Am înțeles că au fost probleme și cu medicamente, li s-au cerut în plus. Mie, nu! Mai mult, sunt persoane care afirmă că nu li s-au dat acele medicamente”, ne-a declarat bărbatul.
“Eu am plecat în septembrie 2019 în Germania, soția a rămas aici. Țin să precizez că tatăl meu nu era netransportabil. În afară de Alzheimer, dar care nu se manifesta atât de grav, alte probleme nu avea. Mânca singur, se schimba singur, se plimba singur, nu avea nevoie de alt suport. La două zile, mergeam și îi luam hainele vechi și îi aduceam altele curate, iar la fiecare sfârșit de săptămână îl scoteam afară, la aer.
La azil, fiecare pacient avea câte un dulap, unde își ținea hainele. Și dacă s-a observat că noi ne ocupăm și că tata nu avea haine acolo, i-au scos dulapul și, fără acordul nostru, au mai adus un pat. Dacă aș fi știut, ieșea show. Eu am aflat recent, abia acum o lună, când a început nebunia. Camera era foarte mică, undeva la 12 metri pătrați”, a mai spus Petrișor Chiru.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)