În timp ce numărul infectărilor cu noul coronavirus a trecut de 3 milioane la nivel mondial, numeroși cercetători încearcă să înțeleagă exact cum se produce contaminarea. Iar un nou studiu realizat în China arată că SARS-CoV-2 pare să zăbovească în aer în spații aglomerate sau camere lipsite de ventilație. Mai mult, specialiștii chinezi susțin ideea că boala rară, COVID-19, se poate răspândi prin particule minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli. În rândurile de mai jos, aflați care sunt noile descoperiri făcute despre virusul mortal care a apărut la finalul anului trecut în orașul Wuhan.
Conform studiului făcut în China și publicat ieri, 27 aprilie, în Nature Research, persoanele infectate cu COVID-19 elimină prin expirație, vorbire sau tuse două tipuri de particule – unele mai mari și mai grele, care se așază pe sol/podea sau pe obiectele din jur, și unele mici, ușoare, care rămân în suspensie: aerosolii. Oamenii de știință care au luat mostre de aer din două spitale din Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus, au descoperit aerosoli de SARS-COV-2 în toaletele spitalelor, în vestiarele medicilor și asistentelor și în sălile de așteptare. Astfel, ei au ajuns la concluzia că particulele virale rămân în aer multe ore în spații strâmte, aglomerate și neaserisite, relatează jurnaliștii publicației Bloomberg.
Cea mai mare concentrație de particule virale în aer a fost descoperită în vestiare. Cauza, presupun cercetătorii, ar fi faptul că acolo își scot medicii și asistentele măștile, mănușile și halatele care ar fi contaminate cu COVID-19, iar particulele virale ar trece de pe echipamentele de portecție în aer și ar rămâne în suspensie. Acest studiu a fost condus de prof. Ke Lan de la Wuhan University.
Deocamdată, nu se știe dacă aceste particule conțin virus activ… cu alte cuvinte: dacă pot infecta persoanele care le inspiră! Pentru a afla răspunsul la această nouă situație apărută a fost demarată o altă cercetare.
Citește și: E oficial! Cât poate rezista coronavirusul în corpul pacienţilor care dezvoltă o formă gravă a bolii