Noul coronavirus face ravagii în Motru, județul Gorj, iar cel mai mare număr de persoane confirmate a fost depistat într-o fabrică de tricotaje din municipiu. Prima persoană confirmată este o femeie de 58 de ani, angajată a fabricii. Aceasta a intrat în contact cu alte persoane din fabrică, de la care ar fi luat virusul. „Suspecta” principală ar fi o femeie din Mehedinți, care lucrează în fabrică și al cărei fiu s-ar fi întors recent din Belgia. Aceasta nu ar fi spus nimic, de frică să nu-și piardă locul de muncă. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, a aflat detalii de ultimă oră din orașul minier care tinde să se transforme într-un focar de infecție. (VEZI AICI: Mărturia terifiantă a unui afacerist a cărui soție a fost ucisă de virus. “Au nenorocit-o pentru că…”)
O angajată a fabricii care ar fi trebuit să stea în carantină nu ar fi respectat procedurile impuse de autorități și ar fi venit la serviciu, într-o fabrică de tricotaje cu sute de angajați. Femeia ar locui într-un sat din Mehedinți, în proximitatea orașului Motru. „De frică să nu-și piardă locul de muncă, nu a zis nimic. S-a mers și pe ideea «N-am nimic, e doar răceală». Multe nu au respectat nici carantina. Au venit la muncă infectate, deși le veniseră bărbații sau copiii din străinătate. Așa a făcut și femeia asta din Mehedinți, știa că îi venise copilul din Belgia, dar nu a stat în carantină, nu a raportat la serviciu. A venit și i-a îmbolnăvit și pe restul. I-a fost frică să nu rămână fără serviciu. Ea nu a avut nimic până săptămâna trecută”, au declarat surse din fabrica de tricotaje, pentru CANCAN.RO, site-ul nr 1 din România. De altfel, mai multe angajate ar fi avut simptome ale infecției, dar nu s-au testat și au continuat să meargă la serviciu, tot de frică să nu fie date afară.
Nina S. este bolnavă de diabet, are probleme cu rinichii, dar suferă și de alte afecțiuni. Femeia a intrat în contact cu angajata testată pozitiv și, la rândul său, și-a infectat soțul, care este portar la Spitalul Municipal Motru. Bărbatul a intrat în contact direct cu alte 10 persoane, la serviciu, dar și cu alți cunoscuți. În prezent, toți sunt în izolare.
De asemenea, un lăcătuș, salariat al Carierei Lupoaia, a fost testat pozitiv, după ce soția lui, angajată a fabricii de tricotaje, a contactat virusul de la colegele sale. La fel ca și în cazul altor oameni, acesta a intrat în contact direct cu colegii săi care lucrează în mină sau în carieră, la suprafață.
CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, a luat legătură cu Dorin S., fiul uneia dintre femeile testate pozitiv din fabrica de tricotaje.
„Mama are probleme de sănătate, este adevărat. Are diabet și suferă și de afecțiuni ale rinichilor. Este stabilă și răspunde medicației, până în acest moment. Are momente când este necesar să folosească masca de oxigen, pentru că îi este greu să respire însă nu o folosește tot timpul și nu se află la terapie intensivă.
Mama este internată la Spitalul din Târgu Cărbunești, iar tatăl meu se află internat la Târgu Jiu. Tata nu are niciun simptom însă a fost testat pozitiv. Atât eu, cât și sora mea, suntem în legătură cu ei, iar până acum au menționat că medicii au grijă de ei cum trebuie, sunt condiții în spitale.
Este o situație alarmantă pe care mulți oameni nu o iau în serios. Mama a contactat virusul cel mai probabil din fabrică, dar poate fi și din altă sursă, spre exemplu, la piață, la cumpărături. Este foarte greu să dai vina pe cineva acum. Ea nu a intrat în contact cu nimeni, doar cu colegele de la muncă despre care se tot plângea: «Uite, mamă, că sunt multe răcite și vin așa la muncă. Eu mă feresc, dezinfectez, dar stăm toate acolo, nas în nas».
Așa că mama a încercat să se protejeze ca toți ceilalți, dar multe persoane sunt răcite în perioda asta, fiind și perioada virozelor, însă nu ai de unde ști cine are virusul„, a declarat Dorin S., în exclusivitate, pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România.
Direcția de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică în orașul Motru și a trimis în izolare toate persoanele care au luat contact cu bolnavii infectați cu noul coronavirus. „182 de persoane sunt izolate la domiciliu, toate aceste persoane lucrează în fabrica de tricotaje. Fabrica a fost închisă în această perioadă până la rezolvarea situației.
De asemenea, în izolare la domiciliu se află și familiile acestora, dar și contacții direcți ai persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus. În acest moment, ancheta se află în desfășurare. Aceste persoane infectate au intrat în contact și cu alți oameni, au folosit mijlocul de transport în comun„, a declarat directorul DSP Gorj, Narcis Stoian, pentru CANCAN.RO, site-ul nr 1 din România. Este de așteptat ca numărul persoanelor izolate să crească.
În acest moment, 16 persoane suspecte de coronavirus sunt internate în Spitalul Municipal Motru, iar alte 11 persoane au fost depistate pozitiv. (CITEȘTE AICI: Mărturiile tulburătoare ale fostului coleg al lui Lobonț la naționala de tineret: “Se feresc de tine pe stradă…” + ”Dacă ne văd, ne dau afară!”)
„Oamenii care au intrat în contact direct cu el (portarul n.r.) sunt în izolare, noi purtăm de mai mult timp echipament de protecție, de câteva săptămâni bune. Sunt puține persoane cu care a intrat angajatul spitalului în contact. În jur de 11 persoane au intrat în contact cu portarul. Testarea se face tuturor celor care au simptome și se prezintă la spital.
Recoltăm probele și le trimitem către DSP. Noi suntem pregătiți, avem suficient spațiu. În acest moment, am alocat o aripă a spitalului, practic jumătate, unde sunt 28 de saloane cu băi proprii, suspecților cu noul coronavirus.
De asemenea, avem personal dedicat și instruit care să se ocupe de aceste cazuri de suspecți și bolnavi. Avem circuite separate pentru pacienții aceștia. În ultimele patru zile, de când a început testarea și confirmarea primului caz, practic de vineri, au venit 16 persoane, pacienți care au internați cu suspiciuni. La 11 dintre aceștia le-a venit testul pozitiv, la trei încă așteptăm rezultatul. Cei 11 au fost transferați la Târgu Jiu și în Târgu Cărbunești, unde sunt internați bolnavii confirmați cu noul coronavirus”, a declarat, pentru CANCAN.RO, site-ul nr 1 din România, Alin Efrim, managerul Spitalului Municipal Motru.
Viceprimarul orașului Motru, Cosmin Morega, a declarat că situația este sub control și că se iau absolut toate măsurile pentru ca virusul să nu se extindă.
RAPORT. Reporteri Fără Frontiere: Criza COVID-19 amplifică amenințările la adresa libertății presei
„Primăria orașului Motru a achiziționat 2.000 de măști pentru angajați, dar și pentru cetățeni, fiind distribuite deja oamenilor. Chiar azi s-a asigurat stocul de dezinfectanți pentru angajați, pentru asociațiile de locatari, pentru dezinfectarea străzilor și trotuarelor din muncipiu cu biocid. Poliția locală împreună cu Jandarmeria și Armata asigură filtre la intrarea în oraș.
De asemenea, se fac verificări în zonele aglomerate, cum ar fi magazinele sau piețele alimentare pentru a se menține distanța socială impusă de autorități. Pe străzi, zi și noapte, se află patrule ale Jandarmeriei pentru a se asigura distanța socială. Se menține legătura permanentă cu persoanele izolate la domiciliu. Cei 264 de suspecți, câți sunt în total în municipiul Motru, sunt verificați. Am observat că în ultimele zile cetățenii au înțeles toate aceste aspecte și le mulțumesc pentru acest lucru. Dacă respectăm indicațiile, împreună vom trece cu bine peste acest episod”, a spus Cosmin Morega, pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România.
În acest moment, 182 de persoane sunt în izolare la domiciliu, însă, în realitate, situația ar fi mult mai dramatică. Majoritatea angajatelor fabricii din Muncipiul Motru locuiesc în satele conectate cu orașul. Femeile fac naveta cu autobuzul sau cu ocazia. Astfel, riscul ca tot mai multe persoane să fie infectate crește. Femeile care au fost testate pozitiv au mers acasă sau la serviciu cu autobuzul care transporta minerii care lucrează în carierele sau minele de lângă oraș. În doar câteva zile, sute de oameni s-au conectat între ei. (CITEȘTE AICI: Prima vedetă din România, diagnosticată cu noul coronavirus)
Până în 21 aprilie, pe teritoriul României au fost confirmate 9.242 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate, a informat, marți, Grupul de Comunicare Strategică. De asemenea, până marți, la ora 19.00, în țară se înregistrau 497 de decese ale unor persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19.
„Până la data de 20 aprilie 2020, au fost raportate 947.693 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit”, a mai arătat Grupul de Comunicare Strategică.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)