Nu doar persoanele în vârstă sunt predispuse la COVID-19. Persoanele suprapoderale, cadrele medicale, cei cu hiperactivitate imună, diabet și afecțiuni pulmonare fac parte din categoriile de risc în ceea ce privește posibilitatea de infecție cu noul coronavirus.
Pe lista de victime provocate de COVID-19 se află și persoane sub 50 de ani. Specialiştii din sănătate spun că și tinerii pot suferi de complicații ale infecției cu noul coronavirus.
„Lucrurile sunt destul de clare. Sunt mai multe puncte şi categorii de risc în rândul tinerilor. Sunt tineri care nu ştiu că au alte afecţiuni. Uităţi-vă de exemplu în SUA, tânăr supraponderal, fumător care nu şi-a făcut analize dar are puţin diabet, puţină hipetensiune.
Este o categorie de risc. Pentru că supraponderalii abia pot urca scările fără să obosească, fiind plămânii foarte solicitaţi”, a declarat specialistul în boli infecţioase de la Matei Balş, Adrian Marinescu, potrivit Mediafax.
Și cadrele medicale au grad mare de contactare a virusului mai mare decât persoanele care nu lucrează într-o unitate medicală.
„Personal medical supraexpus, intră în contact de multe ori câte puţin cu virusul, iar la un moment când se îmbolnăvesc pot face o formă gravă”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.
Există categoria celor care fac o reacţie imună foarte puternică. „Se întâmplă ca tineri să facă hiperactivitate imună. Persoane care nu au nimic dar sistemul lor imunitar devine agresiv.
Aceste cazuri sunt foarte rare statistic, dar întotdeauna vor fi excepţii”, a declarat medicul.
În România sunt peste 8.000 de persoane infectate cu COVID-19, iar mai bine de 400 şi-au pierdut viaţa de la începutul crizei.
Imagine de Mabel Amber de la Pixabay