Enrico Castellacci, fostul medic al naționalei Italiei, a oferit un interviu pentru Violanews în care a vorbit despre efectele virusului care pot apărea pe viitor și urmele pe care acesta le poate lăsa.
Medicul a fost alături de naționala Italiei în perioada de glorie, în 2006 când aceștia au cucerit trofeul Campionatului Mondial.
Castellacci a comentat discuțiile conform cărora campionatul Italiei ar putea începe pe 4 mai. „Acum nu mai depinde de dorința cluburilor, ci de ordonanțele care vin din partea Guvernului.
Dacă am fi realizat pericolul încă de când acest coșmar a început ăn China, ar fi fost mai bine. Ar fi fost nevoie de măsuri draconice încă de la început. Chinezii au început să se antreneze acum câteva zile, dar încă nu se poate vorbi nici acolo de o dată exactă pentru reluarea campionatului”.
Medicul a mai vorbit și despre pericolele care ar putea să amenințe pe sportivi. „În fotbal, spre exemplu, totul se schimbă.
Șansele ca un sportiv să fie infectat sunt mult mai mari când aleargă, fiindcă respirația se schimbă. Oamenii se tem, fiindcă au înțeles că nu este o simplă gripă. Ideea este că totul trebuie tratat cu foarte mare grijă” a mai explicat fostul medic al naționalei Italiei.
Blaise Matuidi (32 de ani) este unul dintre jucătorii lui Juventus care a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Soția fotbalistului a anunțat că jucătorul francez nu a avut complicații din cauza coronvirusului, însă testele arată că fotbalistul nu a depășit încă perioada grea.
Mai mult, deși jucătorii ar putea părea vindecați peste ceva timp, specialiștii avertizează că e posibil ca noul coronavirus să ducă la complicații. Antonio Spataro, directorul medical al Comitetului Olimpic Italian, susține că virusul poate provoca efecte serioase asupra mai multor organe vitale.
Pandemia de COVID-19 a dus la întreruperea tuturor marilor competiții, însă se pare că noul coronavirus poate reprezenta o amenințare serioasă pentru toți sportivii, chiar dacă aceștia au reușit să învingă boala.
„Problema cu COVID-19 este că el poate afecta totul, de la activitatea cardiacă și până la funcția respiratorie, care sunt fundamentale. Jucătorii au nevoie de un specialist în medicină sportivă pentru a efectua un set complet de teste.
Jucătorii trebuie să fie și mai bine pregătiți de acum. Cei care au fost depistați pozitiv în trecut vor avea nevoie de o mulțime de teste, fiindcă acest COVID-19 poate duce la probleme pe viitor, poate da naștere problemelor cardiace, atât sportivilor de performanță, dar și celorlalți.
Totodată, Spataro a adăugat că cei care au avut infecția vor trebui examinați minuțios înainte de a reîncepe activitatea fizică. ”Trebuie să stabilim dacă și în ce mod virusul a afectat corpul sportivului”, a explicat medicul italian.
Numărul de persoane depistate pozitiv cu COVID-19 din întreaga lume a depășit pragul de 1.5 milioane. Chiar dacă peste 330.000 dintre acestea au fost vindecate, au fost înregistrate și aproape 90.000 de decese, mai exact 88.516.
Italia rămâne țara europeană cu numărul cel mai mare de morți din cauza COVID-19 și anume: 17.669.