Din momentul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat, oficial, pandemie de coronavirus, lumea întreagă se află într-o alertă permanentă, fie că este vorba despre medici, fie că discutăm despre auroritățile care au fost nevoite să ia măsuri extreme pentru a încerca să oprească răspândirea infecției. COVID-19 este cea mai grea încercare a omenirii din istoria modernă, iar mulți sunt de părere că evenimentele se pot precipita, în sens negativ.
Firește, teoriile conspirației nu aveau cum să nu apară într-un astfel de context, iar unele țări îndreaptă degete acuzatoare către altele. Statele Unite ale Americii – prin anumite voci – acuză China că lucra încă din 2015 la crearea unui supervirus, iar acesta a fost scăpat din laborator. Un avocat american al unei celebre firme de avocatură a dat China în judecată – solicitând despăgubiri de 20 trilioane dolari -, pornind de la premisa că totul a fost premediat.
(CITEȘTE ȘI: FLORIN CĂLINESCU, LOVIT PUTERNIC DE PANDEMIA DE COVID-19. CE SE ÎNTÂMPLĂ CU AFACERILE ACTORULUI)
China, pe de altă parte, spune prin oficiali că SUA este vinovată, iar soldați americani au adus virusul în Wuhan în timpul Jocurilor Militare Mondiale care s-au desfășurat în luna noiembrie a anului trecut. Nici Iranul nu stă deoparte, acuzând tot SUA că a aruncat coronavirusul în lume și că țara se confruntă cu un ”război biologic” pus la cale chiar de americani.
Situația tensionată este de înțeles, foarte mulți oameni fiind infectați, la nivel global, iar numărul deceselor înspăimântă. Deocamdată, nu a fost descoperit un antidot care să învingă COVID-19, iar acuzațiile reciproce continuă. organizația Reporters sans Frontieres acuză China că – prin cenzura impusă – a contribuit la întârzierea informării publicului în legătură cu gravitatea situației și a contribuit astfel la întârzierea măsurilor care ar fi putut salva mii de vieți omenești pe întreg mapamondul.