Primul cetățean român care a murit din cauza cornavirusului în Italia a fost repatriat. Șoferul se află acum în carantină după ce inițial a refuzat, iar jandarmii care au intervenit pentru plasarea lui în carantină sunt acum izolați la domiciliu.
Trupul primului cetățean român mort de Covid-19 a fost repatriat și este vorba despre o femeie de 80 de ani din Borșa, Maramureș, care noaptea trecută a fost adusă din Italia în țară, cu acte în regulă. Autoritățile nu au fost anunțate de faptul că trupul neînsuflețit va fi repatriat, mai ales în condițiile în care persoanele care mor din cauza noului coronavirus sunt îngropate urgent în Italia, acolo unde a murit și românca.
Femeia și-a pierdut viața pe 13 martie, la două zile după sora sa, în vârstă de 75 de ani, care suferea de o boală incurabilă, iar copiii celei mai în vârstă dintre surori au decis că trebuie să le aducă acasă pe amândouă, pentru a fi înhumate acolo unde s-au născut și au trăit.
Ei au contactat autoritățile române din Italia, iar după ce li s-a spus că nu e treaba lor să asigure repatrierea, oamenii s-au descurcat pe cont propriu. Au obținut toate documentele necesare și au angajat un transportator care să ducă cele două sicrie în țară.
Cel care a făcut transportul este un operator de pompe funebre din Borșa, care a postat pe pagina sa de socializare imagini și a scris „în drum spre casă”. Așa au aflat și autoritățile borșene despre ce e vorba.
Din păcate, chiar dacă a obținut toate avizele, la vama Petea a fost oprit și punctul de trecere a frontierei a fost blocat ore bune.
În cele din urmă transportul a ajuns în țară, escortat de poliție și jandarmi, direct la cimitir, iar șoferul a fost plasat forțat în carantină, după ce inițial a refuzat și i s-a întocmit dosar penal, fiind și amendat cu 4.000 de lei. „Cetățeanul din Borșa a intrat în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile. Persoana a fost sancționată contravențional. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Jandarmii care au intervenit pentru introducerea persoanei în carantinare au intrat în autoizolare la domiciliu”, a meționat Dan Bucă, putătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.
Primarul orașului Borșa, Sorn Timiș, spune că șoferul, de fapt, nici nu trebuia să anunțe autoritățile pentru acest transport, pentru că legea, în forma ei actuală, nu îl obligă.
„Nu scrie nicăieri că trebuia să anunțe autoritățile. Degeba îl acuzăm pe transportator, el a respectat legea. Că noi n-am fost suficient de precauți să dăm o lege că cei decedați în alte țări din cauza coronavirusului nu pot fi aduși în țară, nu-i vina șoferului”, menționează el. Însă despre fapul că a refuzat să intre în carantină, spune că e o cu totul altă poveste. „Omul are dosar penal, amendă și dacă se demonstrează că e purtător (al virusului, n.r.) îl mănâncă 15 ani de pușcărie. Dar el a venit perfect legal. Noi nu am făcut legea înainte să se întâmple asta”, mai spune el.
Sorin Timiș crede că e vina ambelor state, român și italian, pentru că a fost posibil acest transport. „Aici sunt duă geșeli: prima dată statul italian, că nu trebuia să permită repatrierea și a doua oară statul român, că nu a dat o lege sau o interdicție de a fi aduse în România” conchide el.